Harta site-ului
Ajutor
18 mai în Moldova se sărbătorește ,,Ziua Europei''
18 mai în Moldova se sărbătorește ,,Ziua Europei''

Uniunea Europeană este o uniune economică și politică, dezvoltată în Europa , ce este compusă din 27 state. Originile Uniunii Europene se trag de la Comunitatea Europeană a Cărbunelui și Oțelului (CECO) și din Comunitatea Economică Europeană (CEE), formată din șase state în 1958. În anii următori Uniunea Europeană s-a lărgit prin aderarea unor noi state membre și și-a crescut puterea prin adăugarea de domenii economice, sociale și politice în abilitățile sale. Tratatul de la Maastricht  a înființat Uniunea Europeană sub prezenta denumire în 1993. Ultima amendare a bazelor constituționale ale UE a fost Tratatul de la Lisabona , care a intrat în vigoare la 1 decembrie 2009.

    UE funcționează printr-un sistem de instituții supranaționale independente și interguvernamentale care iau decizii prin negociere între statele membre. Cele mai importante instituții ale UE sunt Comisia Europeană Consiliul European Consiliul Uniunii Europene Curtea Europeană de Justiție  și Banca Centrală Europeană Parlamentul European  este ales la fiecare 5 ani de cetățenii europeni.

    Uniunea Europeană a dezvoltat o piață unică în cadrul unui sistem standardizat și unificat de legi care se aplică tuturor statelor membre. În cadrul Spațiului Schengen  (care include state membre UE și state non-UE) controalele vamale au fost desființate  Politicile UE sprijină și garantează libera mișcare a persoanelor, bunurilor, serviciilor și a capitalului, au fost emise legi în domeniul justiției și afacerilor interne și se păstrează politici comune în domeniul comerțului, agriculturii, în domeniul pescuitului și dezvoltarea regională. A fost înființată de asemenea și o uniune monetară, Zona Euro  care este compusă în prezent din 17 state. Prin Politica Comună pentru afaceri externe și securitate , UE si-a dezvoltat un rol limitat în relațiile internaționale și de securitate. Au fost înființate și Misiuni Diplomatice Permanente în mai multe state din lume, iar UE este reprezentată în cadrul Organizației Națiunilor Unite Organizația Mondială a Comerțului G8  și G-20 .

   Cu o populație combinată de peste 500 de milioane de locuitori, care reprezintă 7.3% din populația lumii, Uniunea Europeană generează un PIB de 17,6 trilioane de dolari americani în 2011 (mai mare decât orice altă țară din lume), care reprezintă 20% din PIB-ul estimat în termeni de paritatea puterii de cumpărare  la nivel mondial.

    Este considerată a fi o construcție sui generis, fiind considerată de unii ca fiind de facto o confederație  . Începând cu 1 decembrie 2009, Uniunea Europeană are personalitate juridică internațională și poate încheia tratate.    În 2012 i-a fost decernat Premiul Nobel pentru Pace  , „pentru că peste șase decenii a contribuit la progresul păcii și reconcilierii, democrației și drepturilor omului în Europa ”.

 

Toţi locuitorii şi oaspeţii capitalei sunt invitați la sărbătoarea Ziua Europei – 2013, care va fi marcată în acest an sâmbătă, 18 mai. 
În mod tradiţional, evenimentul este organizat de Delegaţia Uniunii Europene în Republica Moldova, în parteneriat cu Primăria municipiului Chişinău.
Anul acesta, manifestările consacrate Zilei Europei se vor desfăşura în Scuarul Teatrului Naţional de Operă şi Balet „M. Bieşu” şi în Piaţa Marii Adunări Naţionale.
Evenimentele vor demara la ora 14:00, în Scuarul Teatrului Naţional de Operă şi Balet „M. Bieşu”, unde va avea loc inaugurarea oficială a sărbătorii Ziua Europei – 2013. Tot aici, cu începere de la ora 14:00, îşi va deschide porţile „Satul European”, acţiune organizată de misiunile diplomatice ale statelor membre ale Uniunii Europene, pentru a împărtăşi cultura, tradiţiile şi bucătăria ţărilor pe care le reprezintă.
În cadrul „Satului European” vor avea loc două dezbateri publice vizavi de aspectele politice şi economice ale cooperării UE – Republica Moldova, cu participarea ambasadorilor UE şi a oficialilor moldoveni. 
De asemenea, vor fi amenajate colţuri lingvistice, unde vizitatorii vor avea posibilitatea să înveţe cuvinte sau expresii în diferite limbi ale UE. 
Copiii vor avea posibilitatea să deseneze pe asfalt cu creioane colorate şi / sau să-şi picteze pe corp (body painting) diferite simboluri ale UE. Cei mai activi copii vor primi cadouri de la Delegaţia Uniunii Europene în Republica Moldova.
Sărbătoarea Ziua Europei va culmina cu un concert extraordinar, care se va desfşura în Piaţa Marii Adunări Naţionale cu începere de la ora 19:00, cu participarea vedetelor din Republica Moldova şi din străinătate.
Pe scena din centrul Chişinăului vor evolua Antonia, Cătălin Josan şi Alex Calancea band, Deepcentral, Ionela Ţăruş şi Mihai Ungureanu, Mircea Palamari, Centrul republican pentru copii şi tineret „Artico”, ansamblul „Fantezia”, Ion Paladi, Iurie Sadovnic, Anatol Dumitraş, Lidia Botezatu şi Radu Dolgan, Ana Barbu, Gheorghe Ţopa, Catharsis, Cristi Aldea-Teodorovici, Tania Cerga etc.

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

18 mai în Moldova se sărbătorește ,,Ziua Europei'' - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta