Harta site-ului
Ajutor
„16 ZILE DE ACŢIUNI ÎMPOTRIVA VIOLENŢEI ÎN BAZĂ DE GEN”
„16 ZILE DE ACŢIUNI ÎMPOTRIVA VIOLENŢEI ÎN BAZĂ DE GEN”

     La data de 25 noiembrie 2013 de către Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei a fost lansată Campania Națională ”16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen”. Pe parcursul întregii campanii vor avea loc activități de informare și sensibilizare în rîndurile adolescenților și tinerilor, în vederea prevenirii și combaterii violenței în familie și în societate.

 Originea acestei manifestări datează din 1999 cînd Adunarea Generală a Națiunilor Unite în cea de-a 54-a sesiune a adoptat Rezoluția 54/134, declarînd 25 noiembrie – Ziua Internațională pentru eliminarea violenței față de femei. Urmele acestei zile pleacă încă  în anul 1960, cînd cele trei surori Mirabal din Republica Dominicană au fost asasinate violent pentru activitatea lor politică. Surorile au devenit un simbol al crizei fenomenului violenței împotriva femeilor în America Latină. Ziua de 25 noiembrie a fost aleasă pentru comemorarea vieților lor și promovarea recunoștinței mondiale al fenomenului violenței în bază de gen.

     Violența împotriva femeilor este acceptată tăcut în multe societăți, ascunsă după uși și pereți de tăcere. Violența în bază de gen afectează femeile și fetele în orice țară, fără a ține cont de vîrstă, rasă, educație , venit sau etnie.

Un lucru mai puţin luat în considerare până acum este faptul că în rândul tinerilor a crescut fenomenul sinuciderii, a tentativelor de suicid şi că pe primul loc în rândul cauzelor se află climatul familial deteriorat şi slaba comunicare în cadrul familiei.

Copiii şi adolescenţii zilelor noastre se remarcă tot mai mult printr-un comportament brutal (verbal, faptic) atât faţă de persoanele din jurul lor, cât şi în interiorul familiei, grupului de prieteni, colegi etc. Ei adoptă o formă de agresiune fie pentru că urmează modelul parental, al celui promovat prin intermediul mass-mediei sau, pur şi simplu, pentru că nu li se oferă o alternativă

Copiii învaţă prin imitare; dacă au văzut violenţe în casă, atunci să ne aşteptăm să facă la fel. Toate aceste comportamente deviante derivă, în primul rând, de la modelul parental, apoi de la televizor şi, în cele din urmă, din interiorul grupului de prieteni.

 Este îngrozitor să auzi că familia din ţara noastră se distruge cu o viteză cosmică. Şi asta numai pentru că nu se iau măsuri de educare, în ceea ce priveşte relaţia dintre un soţ şi o soţie. Ce putem face noi, ca să salvăm familia?

    Dacă sînteţi agresat(ă)  în familie ,  sau  sînteţi martorul agresivităţii permanete în familia rudelor , prietenilor , ori vecinilor  nu ascundeţi acest lucru


ADRESAŢI-VĂ:,


la linia fierbinte:  0 8008  8008 (gratis), la  asistentul social din localitate, sau la Direcţia asistenţă socială (coordonatorul echipei multidisciplinare Constantinov E.

 tel. 0 248 44 752)

 la psihologul şcolar,

la medicul de familie sau la sectorul de poliţie

 

 

Şef adjunct DAS                                           Constantinov Elena

 

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

„16 ZILE DE ACŢIUNI ÎMPOTRIVA VIOLENŢEI ÎN BAZĂ DE GEN” - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta