Harta site-ului
Ajutor
„16 ZILE DE ACŢIUNI ÎMPOTRIVA VIOLENŢEI ÎN BAZĂ DE GEN”
„16 ZILE DE ACŢIUNI ÎMPOTRIVA VIOLENŢEI ÎN BAZĂ DE GEN”

În conformitate cu Rezoluţia 54/134 din 17 decembrie 1999 a Adunării Generale a ONU, în fiecare an la 25 noiembrie este marcată Ziua Internaţională de combatere a violenţei faţă de femei. Tradiţional, în perioada 25 noiembrie – 10 decembrie în diferite ţări, la fel ca şă în Republica Moldova, este organizată Campania Informaţională Mondială „16 ZILE DE ACŢIUNI ÎMPOTRIVA VIOLENŢEI ÎN BAZĂ DE GEN”
În anul 2011 sloganul Campaniei este: DE LA PACE ÎN CASĂ , SPRE PACE ÎN LUME. Scopul campaniei: este de a preveni şi combate violenţa în bază de gen prin creşterea gradului de conştientizare a diferitor tipuri de violenţă, consecinţele acestora şi costurile, mecanismele disponibile şi modalităţile de combatere la nivel comunitar, regional şi naţional. Un alt obiectiv este de a promova modele pozitive a bărbaţilor în viaţa de familie, în scopul de a reduce violenţa împotriva femeilor.
Cu această ocazie de către Direcţia asistenţă socială Dubăsari au fost planificate un şir de activităţi în organizarea acţiunilor de prevenire şi combatere a violenţei în familie, de exemplu:
1) Informarea publicului cu privire la violenţa în bază de gen .
2) Sensibilizarea opiniei publice cu privire la cadrul legal-normativ existent în prevenirea şi combaterea violenţei în familie, violenţei împotriva femeilor , precum şi protecţia victimelor(Legea nr. 45 – XVI şi Legea nr. 167)
3) Seminar instructiv organizat pentru specialiştii direccţiei de către MMPSF cu tematica: „Monitorizarea , supervizarea implimentării Legii nr. 45 – XVI”
4) Seminar instructiv educativ pentru asistenţii sociali cu tematica: a) Violenţa în familie, prevenire, combatere, factori de influienţă” b) „Expluatarea sexual-comercială a copiilor”
5) Vizite de lucru a specialiştilor DAS în teritoriu cu audienţa cetăţenilor
6) Vizitarea la domiciliu de către echipa multidisciplinară locală a familiilor needucogene, a familiilor în situaţie de risc şi a celor unde persistă deboşuri.
Violenţa domestică este o ameninţare sau provocare, petrecută în prezent sau în trecut, a unei răniri fizice în cadrul relaţiei dintre partenerii sociali, indiferent de statutul lor legal sau de domiciliu.
Violenţa în familie are cauze multiple. Atât spectatorii, cât şi participanţii la actele de violenţă în familie, se concentrează în special asupra părţilor vizibile, iar combaterea unei singure cauze se poate dovedi o strategie insuficientă.

Partea vizibilă:
• Neînţelegerile din familie.Incapacitatea de a rezolva pe cale paşnică conflictele.
• Sărăcia.
• Consumul de alcool sau droguri.

Partea mai puţin vizibilă:
• Neacceptarea faptului că o altă persoană are dreptul la o viaţă personală sau poate face greşeli.
• Obişnuinţa de a utiliza forţa pentru a atinge un scop.
• Considerarea problemelor de familie şi a actelor de violenţă în familie drept un secret de familie.
• Violenţa în familie reprezintă un tabu social.
• Lipsa protecţiei sociale şi / sau legale pentru victimele violenţei in familie.
• Statutul de victimă, generează o stimă de sine extrem de scăzută. Agresorul obţine avantaje şi se afirmă pe sine cu preţul umilirii şi subjugării victimei.
• Inegalităţile de gen din societate, inclusiv cele economice. Bărbatul este principalul factor decizional în familie.
• Relaţiile ierarhice din cadrul societăţii.
Se numeşte "violenţa în familie" orice act vătămător, fizic sau emoţional care are loc între membrii unei familii. Abuzul în interiorul unei familii poate lua multe forme: abuzul verbal, refuzul accesului la resurse financiare, izolarea de prieteni şi familie, ameninţări şi atacuri care în unele cazuri pot duce la moartea unuia dintre parteneri. Deşi până de curând s-a presupus că femeia este cel mai adesea victima violenţei în familiei, în urma unor cercetări s-a descoperit că de fapt numărul bărbaţilor agresaţi este destul de mare. Experţii care cercetează această problemă sunt de acord că violenţa este un fenomen larg răspândit, mult mai răspândit decât arată sondajele, pentru simplu fapt ca unele fapte nu sunt raportate poliţiei sau spitalelor.
Familia care constituie un teren de manifestare a violenţei domestice devine mai puţin transparentă şi deschisă mediului social imediat: familia lărgită, vecinii, prietenii, colegii. Este evidentă izolarea socială a acestor familii. Ele capătă o stigmă în ochii celorlalţi şi în acelaşi timp un sentiment de stigmă şi culpă care le face să se izoleze.
Soţul violent nu doreşte ca soţia lui să întreţină relaţii sociale în cadrul cărora să-şi poată mărturisi suferinţa şi eventual să poată primi un sprijin.
Pe de altă parte, bărbaţii violenţi au ca şi caracteristici de personalitate lipsa abilităţilor şi a bucuriei de a comunica. Pentru partenerii violenţi, a comunica, în mediul intim al căminului, devine mai mult un prilej de a-l ataca verbal pe celălalt, în vreme ce, la locul de muncă rămâne o rutină de relaţionare superficială cu ceilalţi, un rol jucat în limitele orelor de serviciu.
Într-o familie bântuită de violenţă, copiii cresc într-o atmosferă în care nevoile lor de bază (nevoia de siguranţă, de viaţă ordonată, de dragoste) sunt profund neglijate.
În atmosfera de violenţă, copilul devine cel mai adesea neglijat, expus tuturor relelor, de fapt rămâne într-o singurătate umplută doar de ţipetele celor din jur. Această situaţie este probabil şi explicaţia numărului mare de accidente domestice ale căror victime sunt copiii.
Copiii care cresc în familii violente dezvoltă comportamente şi o condiţie fizică ce-i face uşor de recunoscut. Ei prezintă:
• Probleme fizice, boli inexplicabile, expuşi la accidente în casă şi în afara casei, dezvoltare fizică mai lentă;
• Probleme emoţionale şi mentale: anxietate mărită, simţământ de culpabilitate, frica de abandon, izolare, mânie, frica de răniri şi moarte;
• Probleme psihologice: neîncredere în sine, depresie, comparare cu viaţa mai fericită a colegilor;
• Probleme de comportament: agresivitate sau pasivitate la agresiunile celorlalţi, probleme cu somnul, enurezie, bătăi, fuga de acasă, sarcini la vârste mici, relaţii pentru a scăpa de acasă, mutilare, consum de droguri şi alcool, comportament defensiv cu minciuna;
• Probleme şcolare - neîncredere, eliminare, schimbări bruşte în performanţele şcolare, lipsa de concentrare, lipsa de maniere sociale;
• Identificare cu eroi negativi.
Un lucru mai puţin luat în considerare până acum este faptul că în rândul tinerilor a crescut fenomenul sinuciderii, a tentativelor de suicid şi că pe primul loc în rândul cauzelor se află climatul familial deteriorat şi slaba comunicare în cadrul familiei.
Copiii şi adolescenţii zilelor noastre se remarcă tot mai mult printr-un comportament brutal (verbal, faptic) atât faţă de persoanele din jurul lor, cât şi în interiorul familiei, grupului de prieteni, colegi etc. Ei adoptă o formă de agresiune fie pentru că urmează modelul parental, al celui promovat prin intermediul mass-mediei sau, pur şi simplu, pentru că nu li se oferă o alternativă
Copiii învaţă prin imitare; dacă au văzut violenţe în casă, atunci să ne aşteptăm să facă la fel. Toate aceste comportamente deviante derivă, în primul rând, de la modelul parental, apoi de la televizor şi, în cele din urmă, din interiorul grupului de prieteni.
Este îngrozitor să auzi că familia din ţara noastră se distruge cu o viteză cosmică. Şi asta numai pentru că nu se iau măsuri de educare, în ceea ce priveşte relaţia dintre un soţ şi o soţie. Ce putem face noi, ca să salvăm familia?
Dacă sînteţi agresat(ă) în familie , sau sînteţi martorul agresivităţii permanete în familia rudelor , prietenilor , ori vecinilor nu ascundeţi acest lucru
ADRESAŢI-VĂ:,
la linia fierbinte: 0 8008 8008 (gratis),
la asistentul social din localitate sau la Direcţia asistenţă socială (coordonatorul echipei multidisciplinare Constantinov E. tel. 44 752)
la psihologul şcolar,
la medicul de familie
sau la sectorul de poliţie


Şef adjunct DAS
Constantinov Elena

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

„16 ZILE DE ACŢIUNI ÎMPOTRIVA VIOLENŢEI ÎN BAZĂ DE GEN” - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta