Harta site-ului
Ajutor
15 martie - Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorilor
15 martie - Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorilor

Ministerul Economiei prin intermediul Agenţiei pentru Protecţia Consumatorilor şi în colaborare cu autorităţile administraţiei publice locale, asociaţiile obşteşti de consumatori organizează, cu prilejul Zilei Mondiale a Drepturilor Consumatorilor, în perioada 11-15 martie 2013 un şir de evenimente sub genericul „Săptămîna de informare a consumatorilor”.

Programul activităţilor include organizarea de către Ministerul Economiei cu suportul Proiectul Twinning ,,Suport Agenţiei pentru protecţia consumatorilor în consolidarea capacităţilor de supraveghere a pieţei” a unei mese rotunde la care vor fi abordate subiecte referitoare la îmbunătăţirea accesului la căile de atac în justiţie, inclusiv soluţionarea alternativă a litigiilor din domeniul protecţiei consumatorilor; legislaţia şi practica europeană şi monitorizarea funcţionării şi eficacităţii acesteia. În cadrul aceluiași eveniment urmează a fi prezentate şi planurile de perspectivă în domeniul protecţiei consumatorilor.

De asemenea, în această perioadă vor fi desfăşurate în raioanele ţării întîlniri cu reprezentanții administraţiei publice locale şi organizaţiile obşteşti de protecţie a consumatorilor cu scopul de informare a consumatorilor și agenţilor economici. Totodată, sunt planificate acţiuni de promovare a drepturilor consumatorilor în cadrul instituţiilor superioare de învăţămînt și a centrelor comerciale din capitală, municipiile Bălţi și Cahul, unde consumatorii vor fi consiliaţi despre achiziţionarea de bunuri şi servicii, dar şi despre obligaţiile care le revin la cumpărare.

Notă: În fiecare an, ziua de 15 martie consemnează Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorilor. Declararea de către ONU, in anul 1983, a Zilei Mondiale a Drepturilor Consumatorului este legata de ziua de 15 martie 1962, când Preşedintele SUA, J.F.Kenedy, a proclamat in faţa Congresului american pentru prima dată patru drepturi fundamentale ale consumatorilor: dreptul la securitate, dreptul la informare, dreptul de a fi ascultat, dreptul de a alege produse si servicii.

La aceste drepturi Organizaţia Internaţională a Uniunilor de Consumatori (Consumers International) a adăugat încă patru: dreptul la despăgubire, dreptul la un mediu înconjurător sănătos, dreptul la asigurarea cerinţelor si nevoilor vitale. Aceste drepturi au stat şi stau in continuare la baza legislaţiei naţionale si internaţionale privind protecţia consumatorului.

Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorilor este un prilej pentru promovarea drepturilor, garantate prin lege. Începând din 1983, când a fost marcată pentru prima dată ziua de 15 martie, în fiecare an, în întreaga lume, au loc manifestări care aduc în conştiinţa publică importanţa cunoaşterii şi protejării drepturilor noastre, ale tuturor, în calitate de consumatori.

Anual, Organizaţia Internaţională Consumers International propune o temă a evenimentului, referitoare la accesul la bunuri şi servicii, la informarea completă a consumatorilor, de publicitate la produse medicamentoase şi, în general, subiecte de real interes pentru consumatorii din întreaga lume.Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

15 martie - Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorilor - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta