Harta site-ului
Ajutor
13 noiembrie – Ziua Internaţională a Nevăzătorilor
13 noiembrie – Ziua Internaţională a Nevăzătorilor

La 13 noiembrie este marcată, Ziua internaţională a nevăzătorilor. Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii s- a decis ca anume pe această dată să fie marcată în mod tradiţional, în fiecare an - Ziua Internaţională a Nevăzătorilor. Această dată este asociată cu data naşterii a unui vestit pedagog cu numele Valentin Hauy – inventatorul fondului pentru nevăzători şi fondatorul primei şcoli pentru copii cu deficienţe de vedere. Această zi ne aminteşte încă o dată că alături de noi trăiesc oameni cu totul diferiţi, dar care necesită o atenţie sporită din partea celor din jur. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, la fiecare cinci secunde, în lume, o persoană îşi pierde vederea şi la fiecare minut, orbeşte un copil. Pierderea vederei se califică ca cea mai grea formă de invaliditate, însă nu trebuie să uităm că printre oamenii cu vederi reduse sînt şi oameni de ştiinţă, scriitori, profesori, au darul de a se ocupa cu brodăria, împletitul, sculptura, ect. Aceste persoane au nevoie de ajutor din partea societăţii, atenţie, sprijin, căldură sufletească şi compătimirea oamenilor din jur.
În raionul Dubăsari la evidenţă sunt 198 de personae cu deficienţe de vedere, dintre care 17 din ei sunt copii. Începînd cu anul 1995 pe teritoriul raionului Dubăsari a fost fondată Societatea Orbilor Cocieri, al cărui preşedinte este dna Maria Nirca, care depune eforturi mari ca oamnenii care sunt orbi sau au o vedere mai slabă să aibă o susţinere morală şi materială din partea societăţii, agenţilor economici, autorităţilor administraţiei publice locale. La evidenţa Societăţii Orbilor sunt înregistraţi 115 persoane cu deficienţe de vedere din toate localităţile raionului.
Folosindu - mă de moment, aduc cele mai calde cuvinte persoanelor cu deficienţe de vedere dorindu-le multă, multă sănătate, curaj, o atenţie sporită din partea celor care îi înconjoară şi să nu cedeze niciodată.

Verlan Victoria, specialist principal în problemele 
persoanelor în etate şi cu disabilităţi 

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

13 noiembrie – Ziua Internaţională a Nevăzătorilor - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta