Harta site-ului
Ajutor
12 iunie - Ziua Împotriva Exploatării Copiilor prin Muncă
12 iunie - Ziua Împotriva Exploatării Copiilor prin Muncă

Comunitatea internațională marchează la 12 iunie ,,Ziua Împotriva Exploatării Copiilor prin Muncă”. Cele mai recente estimări ale Organizaţiei Internaţionale a Muncii relevă că, în lume, 115 milioane de copii sunt implicaţi zilnic în munci grele şi periculoase.
      Munca la câmp de rând cu adulţii, mineritul, lucrul în construcţii, colectarea deşeurilor, cerşitul sunt doar câteva din muncile la care sunt supuşi minorii. În Republica Moldova, pe parcursul anului trecut, în urma controalelor efectuate de inspectorii de muncă, au fost depistaţi în procesul de muncă 440 de minori.

      În mare parte acești copii activau fără contract și carnet de muncă, iar agenții economici care i-au angajat nu respectau timpul de muncă necesar, instruirea în domeniul securității și sănătății în muncă. Potrivit Ministerului Muncii, Protecției Sociale și a Familiei (MPSF), acești agenți economici au fost sancționați cu amenzi de la 50 la 180 unități contravenționale.

     Valentina Buliga, ministrul MPSF, a declarat în cadrul unei conferințe de la sfârșitul săptămânii curente că în prezent se elaborează Planul naţional de acţiuni destinat eliminării tuturor formelor grave ale muncii copilului în Republica Moldova, care urmează a fi aprobat de Guvern. Planul prevede instituirea unui sistem de control pertinent din partea Inspecţiei la agenții economici.
      
      Totodată, Federaţia Naţională a Patronatului din Agricultură şi Industria Alimentară (FNPAIA) din Republica Moldova a prezentat, în ajunul Zilei Mondiale împotriva Muncii Copilului agenda sa de vară împotriva formelor grave ale muncii copilului. Aceasta include activităţi de informare şi sensibilizare cu mesajul-avertisment „ATENŢIE: copii în muncile grele şi periculoase. Să eliminăm munca copilului!”.

      Ziua Mondială Împotriva Exploatării Copiilor prin Muncă a fost instituită în anul 2002 de Organizaţia Internaţională a Muncii (ILO) ca o oportunitate de a sublinia situaţia critică a copiilor exploataţi. Muncile grele, periculoase şi vătămătoare sunt una dintre cele mai grave forme ale muncii copilului, pe care ţările lumii, inclusiv Republica Moldova, s-au angajat să le elimine până în anul 2016.

Şef SASC, Vatav Alexandra


Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

12 iunie - Ziua Împotriva Exploatării Copiilor prin Muncă - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta