Harta site-ului
Ajutor
11 martie este Ziua europeană a victimelor terorismului
11 martie este Ziua europeană a victimelor terorismului


Spania comemorează nouă ani de la atentatele teroriste petrecute în 11 martie 2004, la Madrid, cînd 191 de oameni au murit şi peste 1.800 au fost răniţi. Zece bombe ascunse în rucsacuri au explodat atunci la bordul a patru trenuri pline cu pasageri care mergeau la serviciu in acea dimineaţă.

Bilanţul a făcut ca atentatele din 11 martie 2004, să fie cele mai sîngeroase din istoria Spaniei şi din Europa Occidentala, dupa cel de la Lockerbie, din 1988, soldat cu 270 de morţi. 
Exploziile au avut loc simultan, între 7:39 şi 7:42 dimineaţa, în staţiile madrilene Atocha (trei bombe), El Pozo del Tio Raimundo (doua bombe) şi Santa Eugenia (o bomba). Alte patru bombe au explodat în Calle Tellez, la 800 de metri de Atocha. 

Ulterior, au fost găsite alte pachete nedetonate şi în alte trenuri. 13 bombe au fost pregătite în total pentru atacul ce a avut loc cu trei zile înainte de alegerile generale.

Chiar daca Spania a suferit cel mai mult din cauza atentatului, alte 16 ţări au pierdut oameni în explozii. De asemenea, au murit sase oameni din Ecuador, cate patru din Polonia si Bulgaria, trei din Peru şi cîte doi cetăţeni din Republica Dominicana, Columbia, Maroc, Ucraina şi Honduras. Senegal, Cuba, Chine, Brazilia, Franta şi Filipine au avut fiecare cîte o victimă.

Guvernul conservator al lui Jose Maria Aznar le-a pus pe seama organizaţiei separatiste ETA, însa aceasta şi-a declinat responsabilitatea. Seara, exploziile au fost revendicate de o grupare afiliata reţelei teroriste al-Qaida. 

Două zile mai tîrziu, o caseta cu un mesaj în araba era găsit în apropierea moscheii din Madrid. Mesajul revendica atentatele in numele purtătorului de cuvînt militar al organizatiei teroriste al-Qaida în Europa, care riposta la participarea Spaniei în războiul din Irak şi arată ca Osama bin Laden s-a ţinut de cuvînt cînd a ameninţat, în 18 octombrie 2003, cu represalii din cauza colaborarii cu SUA. 

Premierul din acea perioada, Jose Maria Aznar, era unul dintre cei mai mari susţinători ai intervenţiei militare americane, în ciuda opozitiei majoritatii spaniolilor. Peste 11 milioane de spanioli, adica aproape un sfert din populaţia ţării, au ieşit în strada pentru a protesta faţă de terorism şi război.

La doar trei zile de la atentate, spaniolii şi-au manifestat revolta la urne şi au votat impotriva lui Jose Maria Aznar şi a politicii lui. Noul guvern condus de socialistul Jose Luis Rodriguez Zapatero, un adversar declarat al războiului din Irak, a decis imediat retragerea trupelor spaniole.

116 persoane au fost arestate in urma anchetei, iar 29 au fost puse oficial sub acuzare. Trei au primit cîte 39 de ani de inchisoare, iar şapte au fost achitati. Restul s-au ales cu sentinţe între doi şi 25 de ani. Alţi şapte suspecţi s-au sinucis la 3 aprilie 2004, în apropiere de Madrid, detonând explozibilul depozitat     într-un apartament încercuit de poliţie.


Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

11 martie este Ziua europeană a victimelor terorismului - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta