Harta site-ului
Ajutor
1 octombrie - Ziua Internaţională a Persoanelor Vîrstnice
1 octombrie - Ziua Internaţională a Persoanelor Vîrstnice

Conform  Rezoluţiei ONU nr.45/106 din 01 iunie 1991, în fiecare an, la 1 octombrie, în lume este sărbătorită Ziua Internaţională a Persoanelor  Vîrstnice.
Cu această ocazie, în condiţiile globale de îmbătrînire a populaţiei, în mai multe ţări au loc manifestări consacrate seniorilor societăţii, care au ca scop elucidarea problemelor cu care se confruntă oamenii în etate, schimbarea atitudinii şi percepţiei faţă de persoanele vîrstnice, stimularea participării active şi crearea unei punţi de solidaritate între generaţii.
Tradiţional, pe data de 1 octombrie, sub egida Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, la iniţiativa reţelei de ONG-uri a organizaţiei HelpAge Internaţional în Rpublica Moldova în organizare cu Fondul ONU pentru Populaţie în Republica Moldova/UNFPA se organizează campania cu genericul „Vîrsta Cere Acţiuni”. Campania oferă o oportunitate în plus pentru persoanele în etate să se facă auzite vocile lor la întrunirile cu autorităţile publice, la care se abordează problemele aferente vîrstei înaintate, cum aste mărimea pensiei, îngrijirea sănătăţii, angajarea şi menţinerea în cîmpul muncii, îmbătrînirea sănătoasă şi activă, etc.
Pentru a marca acest eveniment la nivel local, Ministerul recomandă autorităţilor publice locale, în colaborare cu instituţiile culturale şi organizaţiile neguvernamentale, organizarea diverselor acţiuni pentru vîrstnici şi cu implicarea nemijlocită a dumnealor. Ca exemple de acţiuni organizate ar putea fi: întîlniri şi discuţii dintre persoanele vîrstnice şi autorităţile publice locale, seminare sau cursuri prin intermediul programului „Novateca”, acţiunea cu genericul „Plimbarea generaţiilor” sau diverse activităţi sportive, marcarea festivă a aniversărilor de 50 de ani de căsătorie, concerte, şezători etc.
Acţiunile organizate vor demonstra respectul şi preţuirea pentru eforturile şi reuşitele de care au dat dovadă seniorii de-a lungul timpului şi deschiderea spre colaborare dintre autorităţile publice locale şi persoanele vîrstnice.


Specialist principal în problemele persoanelor în etate şi cu dizabilităţi                                                           Verlan Victoria

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

1 octombrie - Ziua Internaţională a Persoanelor Vîrstnice - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta