Harta site-ului
Ajutor
Simbolica
Simbolica

STEMA ŞI DRAPELUL RAIONULUI DUBĂSARI
Explicaţie

Câmpul albastru este culoarea heraldică a cerului şi semnifică fidelitatea şi perseverenţa, vocaţia europeană a cetăţenilor din Dubăsari.
Brâul ondulat de argint, argintul fiind culoarea heraldică a apei, imaginează râul Nistru, raionul Dubăsari fiind situat pe ambele maluri ale acestui fluviu.
Fulgerele de aur, care ies de ambele părţi ale brâului simbolizează hidrocentrala de la Dubăsari, care furnizează curent electric pe ambele maluri nistrene. Astfel se creează impresia că fulgerele simbolizând lumina electrică ies din apele Nistrului şi luminează cele două maluri.
Dubasul care încarcă brâul ondulat este o armă grăitoare - luntre mare, servind la pescuit şi la trecerea de pe un ţărm pe celălalt al unei ape. Acest vechi cuvânt românesc ne-a venit din slavonă şi la baza lui a stat cuvântul dub, care la ruşi şi ucraineni, în afara arborelui, mai avea şi sensul de luntre mare confecţionată dintr-un trunchi de stejar, în româneşte - dubă, duboaie. Un fragment dintr-o astfel de barcă scobită dintr-un stejar, descoperit în septembrie 1992 la malul stâng al Nistrului puţin mai jos de plaja oraşului, se păstrează actualmente în muzeul oraşului Tighina. Se estimează că dubasul întreg de aici ar fi avut lungimea totală de nouă metri. Astfel, numele topic Dubăsari reprezintă o formă derivată cu sufixul -ari de la apelativul românesc dubas, având sensul- cei care fac dubasuri sau cei care supraveghează poduri, construite din dubasuri. Se mai presupune că localitatea Dubăsari, actuala Dubăsari Vechi, de la care se trage în cele din urmă numele raionului, a apărut pe locul unde Nistrul putea fi trecut pe un pod de luntri.
Culoarea roşie a dubasului, roşul fiind culoarea heraldică a sângelui, focului, militarilor şi a sacrificiului adus pe altarul Patriei, marchează în această stemă istoria zbuciumată a acestui raion în epoca independenţei Republicii Moldova.
Coroană raională ce timbrează scutul heraldic arată poziţia ierarhică a raionului Dubăsari în cadrul diviziunii administrativ-teritoriale a Republicii Moldova.
Drapelul raionului Dubăsari a fost elaborat în baza stemei, prin procedee specifice vexicologiei şi păstrează semnificaţiile acesteia.
Proiectele stemei şi drapelului raionului Dubăsari au fost elaborate de către autorii S. Tabac, coautorii: G. Policinschi, preşedintele raionului, M. Jimbei, secretarul Consiliului raional, Gh. Morarenco, arhitector-şef al raionului, şi de către pictorul I. Caminschi.

 


Drapelul raionului Dubăsari
 O pânză dreptunghiulară (2 x 3) albastră, cu un brâu alb (1/2 h), încărcat cu un dubas roşu. 
 
Stema raionului Dubăsari
În câmp albastru, un brâu ondulat de argint, din care ies de ambele părţi câte trei fulgere de aur, încărcat cu un dubas roşu.

Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

Simbolica Raionului Dubăsari - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta