Harta site-ului
Ajutor
Ziua Mondială de prevenire a suicidului 10 septembrie 2017 cu genericul „Îţi ia un minut să schimbi o viaţă.”
Ziua Mondială de prevenire a suicidului 10 septembrie 2017 cu genericul „Îţi ia un minut să schimbi o viaţă.”

Ziua Mondială de Prevenire a Suicidului, desfăşurată pentru prima dată în 2003, este organizată anual pe 10 septembrie la iniţiativa Asociaţiei Internaţionale pentru Prevenirea Suicidului (IASP).  Scopul acestei zile este de a creşte gradul de conştientizare în întreaga lume a faptului că sinuciderea poate fi prevenită.
În 2017 se marchează a 15-a Zi Mondială de Prevenire a Suicidului.
Ziua Mondială de Prevenire a Suicidului este o oportunitate pentru toate sectoarele comunităţii - instituţii de stat, agenţii guvernamentale, organizaţii non-guvernamentale, asociaţii naţionale şi internaţionale, comunităţi locale, cercetători, medici şi voluntari de a se alătura Asociaţiei Internaţionale de Prevenire a Suicidului pentru a focaliza atenţia publicului asupra nevoilor persoanelor supuse riscului de sinucidere, supravieţuitorilor, care au încercat să se sinucidă, precum şi a persoanelor, care suferă în urma sinuciderii, cu diverse activităţi pentru a  înţelege fenomenul sinuciderii şi a evidenţia activităţile eficiente de prevenire.
 Anual peste 800.000 de persoane mor prin sinucidere şi 25 de ori mai mulţi încearcă să-şi pună capăt zilelor. În spatele acestor statistici se află poveştile individuale dramatice a acelor, care din diferite motive, au pus la îndoială valoarea vieţii lor.
Fiecare dintre aceste persoane fac parte dintr-o comunitate. Unii pot fi legaţi de această comunitate şi au o reţea de prieteni, de familie, colegi de muncă sau colegi de şcoală. Alţii ar putea fi mai puţin conectaţi, iar alţii pot fi destul de izolaţi. Indiferent de circumstanţe, comunităţile joacă un rol important în sprijinirea celor vulnerabili.
Acest sentiment se reflectă în tema Zilei Mondiale de Prevenire a Suicidului din 2017: „Îţi ia un minut să schimbi o viaţă". Este responsabilitatea noastră să avem grijă de cei care se luptă, să ne conectăm cu ei şi să îi încurajăm să-şi povestească povestea în felul lor şi în propriul lor ritm. Un cuvânt bun de susţinere şi ascultare într-o manieră non-judecată poate preveni fapta necugetată.
Ratele de sinucidere standardizate: La nivel mondial în 2015 au fost înregistrate aproape 800 000 de decese suicidare. Aceasta indică o rată globală anuală standardizată a suicidului de 10,7 la 100 000 de populaţie. Sinucideri au loc în întreaga lume şi la orice vârste. Ratele de sinucidere cele mai ridicate vizează persoanele care au atins sau trecut de vârsta de 70 de ani. În unele ţări cele mai mari rate se regăsesc printre tineri. În mod special, sinuciderea este a doua cauză principală de deces la vârstele de 15-29 de ani la nivel global.
În general, mai mulţi bărbaţi mor prin sinucidere decât femei. În ţările mai bogate, de trei ori mai mulţi bărbaţi mor prin sinucidere decât femei. Sunt deosebit de vulnerabili bărbaţii în vârstă de 50 de ani şi peste.
În ţările cu venituri mici şi mijlocii, adulţii tineri şi femeile în vârstă au rate de sinucidere mai mari decât cei din ţările cu venituri mari. Femeile cu vârsta peste 70 de ani sunt de două ori mai susceptibile de a muri prin sinucidere decât femeile cu vârsta de 15-29 ani.
În Republica Moldova în anul 2016 au fost înregistrate 358 de cazuri de suicid,  în 2015 – 374 cazuri. La copiii cu vârsta de până la 17 ani: 20 cazuri în 2016 şi respectiv, 9 cazuri în 2015.

Cine este în pericol?

Factorii de risc pentru sinucidere includ bolile psihice şi fizice, abuzul de alcool sau droguri, bolile cronice, stresul emoţional acut, violenţa, schimbarea bruscă şi majoră a vieţii unui individ, precum pierderea locului de muncă, separarea de un partener sau alte evenimente adverse, sau, în multe cazuri, o combinaţie a acestor factori. Deşi problemele de sănătate mintală sunt dependente şi variate în funcţie de diverse contexte de viaţă, un rol deosebit de important îl au factorii statutului cultural şi socio-economic. Impactul sinuciderii atât asupra supravieţuitorilor, cât şi a soţilor, părinţilor, copiilor, familiei, prietenilor, colegilor este semnificativ, atât imediat cât şi pe termen lung.
Începând cu data de 10 august 2017, 49 de participanţi şi grupuri din 19 ţări s-au angajat să circule 9024,5 mile sau 14,523,6 kilometri în sprijinul Zilei Mondiale de Prevenire a Suicidului!
 Cum să identificaţi o persoană cu comportament suicidar:
1. Comportament retras, incapacitatea de a relaţiona cu familia şi prietenii.
2. Boală psihică.
3. Alcoolismul.
4. Anxietate sau panică.
5. Schimbarea personalităţii, manifestând iritabilitate, pesimism, depresie sau apatie.
6. Schimbarea obiceiurilor de alimentaţie sau somn.
7. Tentativă de sinucidere anterioară.
8. Ura de sine, sentimentul de vinovăţie, lipsă de valoare sau ruşine.
9. O pierdere recentă majoră - deces, divorţ, separare etc.
10. Istoria familială a sinuciderii.
11. Dorinţa bruscă de a ordona afacerile personale, de a scrie o voinţă etc.
12. Senzaţia de singurătate, neajutorare, lipsă de speranţă.
13. Ia act de sinucidere.
14. Sănătatea fizică precară.
15. Menţionează repetat despre moarte sau sinucidere.
 În perioada 10.09.17- 20.09.17 psihologii şcolari vor organiza măsuri de profilaxie în instituţiile preuniversitare în scopul prevenirii suicidului cu genericul „Îţi ia un minut să schimbi o viaţă.”
 
Natalia PISARI, psihopedagog SAP

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  www.consiliudubasari@gmail.com

Ziua Mondială de prevenire a suicidului 10 septembrie 2017 cu genericul „Îţi ia un minut să schimbi o viaţă.” - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta