Harta site-ului
Ajutor
Ziua Mondială a văzului
Ziua Mondială a văzului

Ziua Mondială a văzului este organizată sub egida Programului Mondial „Vision 2020” al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Obiectivul manifestării este de a eradica orbirea de cauze tratabile până în anul 2020. Această zi, este marcată anual, în a doua zi de joi din luna octombrie şi are scopul de a  conştientiza  şi concentra atenţia asupra problemelor de orbire şi deficienţelor de vedere, de a sensibiliza şi educa populaţia în aceste aspecte şi de a promova măsurile corective de restabilire a vederii parţial pierdută.
Anul 2013 devine un an important în acest aspect şi prin lansarea unui nou Plan de acţiuni a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) privind prevenirea orbirii şi deficienţelor de vedere, pentru anii 2014-2019.  Conform prevederilor direcţiilor principale din planul menţionat, genericul Zilei Mondiale a văzului din 13 octombrie 2016 este: „Sănătatea universală a ochilor”.
Conform datelor OMS cca. 80% din afecţiunile oculare care ameninţă vederea pot fi evitate sau tratate. 8 milioane de oameni la nivel mondial au devenit orbi din cauza viciilor de refracţie necorectate la timp. La nivel global, viciile de refracţie necorectate reprezintă principala cauză de vedere slabă. La un număr de 145 milioane de persoane, vederea precară se datorează erorilor necorectate de refracţie. Un simplu test de verificare a vederii şi purtarea ochelarilor de corecţie ar putea restabili capacităţile vizuale la cele mai multe dintre aceste persoane.
Majoritatea afecţiunilor oculare apar la femeile şi bărbaţii care depăşesc vârsta de 50 de ani, motiv pentru care, un control periodic realizat de către medicul oftalmolog este absolut necesar tuturor persoanelor aflate la o vârstă adultă.
Îmbătrânirea populaţiei şi modificările stilului de viaţă vor determina apariţia unor anomalii cronice de orbire, aşa încât răspândirea retinopatiei diabetice, spre exemplu, este estimată să crească exponenţial. Fără o intervenţie majoră şi eficientă la nivel mondial, numărul estimat de persoane afectate de orbire va creşte până la 76 milioane, în jurul anului 2020.
Simptomele care indică la o problemă oculară sunt: ochii roşii, senzaţie de corp străin, durere, înţepături sau mancărimi la nivelul ochiului, hiperlăcrimare sau dimpotrivă, senzaţie de ochi uscat, sensibilitate la lumină (fotofobie), scăderea temporară sau permanentă a vederii a unuia sau ambilor ochi, vedere dublă, deviaţia unuia sau ambilor ochi (strabism), inflamaţii sau alergii la nivelul pleoapelor.
    Pentru prevenirea afecţiunilor oculare şi pierderea vederii este important să respectaţi următoarele indicaţii: 
·   purtaţi ochelari de soare pentru a va proteja ochii;
·   nu fumaţi;
·   limitaţi consumul de alcool;
·   menţineţi sub control tensiunea intraoculară şi  arterială şi colesterolul;
·   controlaţi-vă periodic glicemia în cazul în care suferiţi de diabet   zaharat;
·   consumaţi alimente bogate în antioxidanţi - legume cu frunze verzi.

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

Ziua Mondială a văzului - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta