Harta site-ului
Ajutor
Roada în livadă depinde de măiestria celor ce o formează la începutul anului
Roada în livadă depinde de măiestria celor ce o formează la începutul anului

Mănîncă um mar pe zi şi doctor nu-ţi trebuie... aşa glumesc englezii. De fapt aşa şi este, pomul de măr este considerat regele livezilor. Fructele de măr sînt bogate în carbohidraţi, vitamine (A, D, B1, B2, C şi altele), substanţe active în combinaţie cu saharozele, acizi, pectine şi alte substanţe.
           Datele istorice din sec. XX arată că pe la mijlocul anilor 70 pe glob erau sădite cca 5 mln ha de măr,  din care în fost URSS erau plantate 2,8 mln ha. În Moldova prin anii 1975-1983 în zona centrală şi de nord (raioanele Rîbniţa, Dubăsari Grigoriopol, Rîşcani, Briceni ş. a.) a fost emisă o directivă conform căreia în fiecare raion trebuie să fie înfiinţate cîte o livadă de măr pe o suprafaţă de pînă la 3000 ha, de exemplu: rl Rîbniţa – Livada intergospodărească – apr. 1800 ha; rl Dubăsari - Livada intergospodărească „Pravda” – 1400 ha; rl Slobozia -  Livada intergospodărească „Pamiati Iliciu” – apr. 4000 ha şi altele. Cu regret iniţiativa aceasta, odată cu destrămarea URSS a încetat să mai existe, au dispărut comenzile de stat, fiecare gospodărie desfăşoară activitatea după bunul plac şi puterile proprii.
            La moment, pe parcursul ultimilor 5 ani, în raionul Dubăsari au fost sădite livezi de tip intensiv şi superintensiv, pe o suprafaţă de cca 10 ha, înfiinţate de către gospodăriile agricole mai mari şi 15 ha - de persoane fizice. În acelaşi timp în raion avem livezi de măr sădite în anii 1983-1990, care constituie cca 64% din totalul livezilor existente. O parte din ele sînt casate dar nedefrişate, altă parte se defrişează, la moment, iar o bună parte sînt lăsate în voia soartei. Astfel acuma livezi productive ce dau o roadă cît de cît bună sînt cca 300 ha.
            La momentul de faţă majoritatea proprietarilor de livezi productive efectuiază lucrările de tăiat în uscat la formarea coroanei şi la prognozarea roadei. Formarea şi tăierea sînt procedeele din cele mai eficiente de înrîurire dirijată asupra creşterii şi fructificării pomului. De corectitudinea efectuării acestor lucrări depinde roada ce va fi anul curent şi anul viitor.
           În cadrul deplasării de lucru a colaboratorilor Direcţiei agricultură şi cadastru a fost vizitată livada superintensivă de măr ce aparţine SRL”Monsterax GSG” din Coşniţa, unde au loc lucrările menţionate. S-a discutat despre importanţa tăiatului corect şi la timp, despre atenţia deosebită ce trebuie acordată formării coroanei şi reglării roadei la  pomi în primii ani de vegetaţie şi alte chestiuni ce ţin de procesele tehnologice de primăvară necesare de efectuat în plantaţie.
 

Nicolae BULAT,
Valeriu POPUŞOI,
Direcţia agricultură şi cadastru

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  www.consiliudubasari@gmail.com

Roada în livadă depinde de măiestria celor ce o formează la începutul anului - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta