Harta site-ului
Ajutor
Perioadele de vegetaţie şi repaus ale pomilor fructiferi
Perioadele de vegetaţie şi repaus ale pomilor fructiferi

Pomii şi arbuştii fructiferi suferă schimbări nu numai de-a lungul vieţii dar şi pe parcursul anului. În ciclul anual de dezvoltare se disting două perioade principale: perioada de vegetaţie şi perioada de repaus relativ, ambele fiind determinate de condiţiile mediului ambiant. Iarna plantele se află în repaus, dar relativ, deoarece nici în această perioadă procesele vitale în plantă nu se opresc definitiv, ci decurg, deşi cu o intensitate redusă, procese cum ar fi: respiraţia şi altele. La începutul perioadei de repaus mugurii nu pornesc în vegetaţie, chiar dacă se crează condiţii favorabile. Odată cu venirea temperaturilor negative, vegetaţia şi aşa lentă a plantelor, începe a se manifesta si mai slab. Această perioadă se numeşte perioada de repaus adînc, care, în condiţiile Moldovei, continuă pînă la mijlocul lunii martie.
   Pentru a evita sau micşora impactul negativ al temperaturilor joase din timpul iernii e necesar de aplicat mai multe procedee: reţinerea zăpezii la trunchiul pomului, văruitul tulpinilor şi bazei ramurilor principale de schelet, stropirea pomilor cu lapte de var ş. a.
Pentru a asigura iernarea mai bună a culturilor pomicole este raţional, în lipsa precipitaţiilor atmosferice de toamnă (de după recoltare), de petrecut o irigare de îndestulare a solului cu umiditate (cca 1000 – 1200 m3/ha). Această irigare se face cu scopul de a acumula o rezervă mare de apă în sol, fapt care protejează pomii de îngheţ şi uscare în timpul iernii şi crează condiţii optime pentru desfăşurarea vegetaţiei în perioada timpurie de primăvară.
La data de 2 decembrie 2016, colaboratorii Direcţiei agricultură şi cadastru au efectuat o deplasare în scopul monitorizării stării pomilor la începutul perioadei de repaus, cu vizitarea mai multor plantaţii fructifere de măr, prun, cireş, vişin şi piersic a producătorilor agricoli din Coşniţa şi Pîrîta. La fel a fost atrasă atenţia şi la plantaţiile viticole, starea acestora la moment.
Astfel se poate de spus că, baza roadei anului viitor deja este pusă. Majoritatea pomicultorilor au avut grijă să prelucreze tulpinile pomilor cu soluţie de var, s-a prelucrat coroana pomilor contra dăunătorilor care se manifestă mai activ în perioada devierilor bruşte a temperaturii aerului, care au loc de obicei în luna februarie. Datorită precipitaţiilor din toamna curentă (octombrie - noiembrie) solul dispune de o umiditate suficientă (pînă la o adîncime de cca 80 cm, pe unele porţiuni chiar şi pînă la 1 m), ceea ce atestă o rezervă de umiditate în sol de cel puţin 1000 m3 la hectar. Datorită nivelului înalt de umiditate în sol mugurii de rod au acumulat cantitatea necesară de apă necesară rezistării temperaturilor joase din timpul iernii.
Deşi mai mulţi ne prezic o iarnă deosebit de friguroasă, pomii spun că sunt gata să înfrunte frigurile şi să ne bucure cu o roadă frumoasă anul viitor.
 

Nicolae BULAT
Direcţia agricultură şi cadastru

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  www.consiliudubasari@gmail.com

Perioadele de vegetaţie şi repaus ale pomilor fructiferi - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta