Harta site-ului
Ajutor
Starea grînelor la desprimăvărare
Starea grînelor la desprimăvărare

În condiţiile Republicii Moldova recolta grîului de toamnă depinde în mare măsură de fertilitatea solului şi gradul de asigurare a plantelor cu umiditate. Sunt elaborate metode de prognozare a roadei în funcţie de rezervele de umiditate acumulate la începutul perioadei de vegetaţie. Aceste rezerve se acumulează datorită precipitaţiilor căzute în lunile septembrie-martie. În condiţiile toamnei anului 2015 semănatul grîului de toamnă a inceput cu o întîrziere semnificativă şi s-a efectuat pe perioada a 45-50 zile. Unele gospodării au finisat semănatul la inceputul lunii noiembrie, astfel depăşind cu mult termenii optimi de semănat. Ca rezultat, la intrarea în iarnă, s-au format două categorii de semănături. În prima categorie (care predomină pe întreg teritoriul Republicii Moldova) cînd plantele se aflau în faza de înfrăţire (2-3 noduri de înfrăţire) întro stare bună. Grînele din categoria a doua, semănate cu depăşire considerabilă a termenilor optimi, erau în fazele apariţiei a 2-3 frunţe – pînă la înfrăţire, sau în stare satisfăcătoare. Deaceea semănăturile slab dezvoltate vor necesita o atenţie sporită privind protecţia plantelor de buruieni şi o nutriţie cît mai timpurie cu îngrăşăminte cu azot.
În scopul evaluării stării semănăturilor, pe data de 23 martie 2016, colaboratorii Direcţiei agricultură şi cadastru, N. Bulat şi V. Popuşoi au efectuat o vizită de lucru pe cîmpurile gospodăriilor din satele Pîrîta, Coşniţa şi Doroţcaia, ocupate cu semănături de spicoase de I grupă. În urma analizei acestora se poate de facut unele concluzii asupra stării semănăturilor:
1. Starea grînelor este preponderent bună, doar o mica parte din semănături sînt întro stare satisfăcătoare, fapt ce va influienţa pozitiv formarea recoltelor înalte.
2. Rezervele de umiditate în stratul de 40-50 cm variază pe cîmpuri de la satisfăcătoare pînă la bune, astfel se crează premisele obţinerii plantelor înalte şi viguroase.
3. În condiţiile anului curent, cînd aproximativ 88% din semănăturile de toamnă au fost fertilizate, acest fapt va determina pozitiv nivelul recoltei şi conţinutul de gluten în boabe.
Totodată, în cadrul deplasării respective au fos vizitate plantaţiile de viţă de vie a SRL „GCC Service” şi livezile de vişin şi cireş a SRL „Monsterax – GSG”, unde merg în toi lucrările de tăiat în uscat a plantelor. Astfel, tăiatul în livadă parcurge în ritm normal, în decursul a cîteva zile lucrările vor fi finisate. Mai anevoios parcurg lucrările în vie, o pricina importantă fiind neajunsul braţelor de muncă. O altă princina ar fi unele abateri de la tehnologia petrecerii lucrărilor în verde pe parcursul anului trecut, 2015.
 
Nicolae BULAT,
Direcţia agricultură şi cadastru

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

Starea grînelor la desprimăvărare - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta