Harta site-ului
Ajutor
L.T. „Mihai Eminescu”, Dubăsari în activități de instruire
L.T. „Mihai Eminescu”, Dubăsari în activități de instruire

La 23 noiembrie curent, în incinta L.T. „Mihai Eminescu”, Dubăsari, s-a desfăşurat un seminar raional, cu participarea profesorilor de educaţie muzicală din raion. Tema seminarului marchează actualitatea la momentul oportun: ,,Tema pentru acasă la disciplina educație muzicală". Doamna Isaicul Svetlana, responsabil de disciplina şcolară Educaţie muzicală din cadrul Direcţiei Învăţământ General Dubăsari a antrenat profesorii prezenţi la seminar într-un atelier de dezbateri, la care au fost puse accente de planificare, dozare, selectare, repartizare, interogare ş.a., a temelor pentru acasă.
De asemenea, pe parcurs, s-a discutat şi despre diverse tehnici și metode de selectare, tipologia temelor pentru acasă. S-a făcut apel, bineînţeles şi la obligaţiunile de respectare a Instrucțiunii Ministerului Educației, Culturii și Cercetării cu privire la temele pentru acasă.
Prin schimbul de păreri vis-a-vis de Instrucţiuni fiecare cadru didactic a avut oportunitatea de a se expune pe marginea temei.
În cadrul seminarului elevii din clasele a VIII – a XI-a au prezentat un spectacol muzical – literar cu genericul ,,Am adus o floare pentru Sfântul Ștefan cel Mare". Împreună cu ai mei colegi doamna Cebotari Svetlana, profesoară de limba și literatura română şi domnul Ursul Veaceslav, profesor de educație muzicală am dirijat elevii într-un şir de repetiţii pentru a atinge succesul la prezentarea activităţii extracurriculare nominalizate. În cadrul spectacolului, elevii liceului au fost antrenaţi în activităţi scenice în piesele: „Ştefan cel Mare şi Vrâncioaia” şi „Solul sultanului Mahomed la curtea domnitorului Moldovei, Ștefan cel Mare, cerându-i supunere”, cântecele, poeziile dedicade lui Ştefan cel Mare şi Sfânt au fost un adevărat balsam de omagiere a voievodului.
Activitatea a fost prezentată pe filiera interdisciplinarităţii multiprocesuale la care s-au făcut observate multe momente din istoria neamului românesc. Se ştie că Ştefan cel Mare a fost supranumit şi Sfânt şi, de aceea, elevii au prezentat colaje cu imaginile bisericilor şi a mănăstirilor construite de voievod după fiecare luptă biruită. În scenariu au fost prezentate texte din cadrul diverselor genuri şi specii: poezii, legende, scenete. Textele selectate au cuprins etape istorice marcate în „Letopiseţul Ţării Moldovei” de Gr. Ureche până la texte contemporane, dar care reflectă momente din viaţa şi domnia lui Ștefan cel Mare şi Sfânt.
Trecerea prin istoriografie a demonstrat interesul elevilor faţă de trecutul glorios al străbuneilor, dar şi convingerea că avem modele istorice, literare demne de urmat şi că viitorul ne aparţine. Serata s-a încheiat cu un apel din citatul Marelui Voievod, Ştefan cel Mare şi Sfânt: „Moldova n-a fost a strămoșilor mei, n-a fost a mea și nu este a noastră, ci a urmașilor urmașilor noștri în veacul vecilor !.." 
Aduc mulţumiri administraţiei L.T. ,,Mihai Eminescu", Dubăsari în persoana doamnei Ursul Aurelia, director pentru crearea condiţiilor eficiente în organizarea şi desfăşurarea seminarului. De asemenea, îmi exprim respectul faţă de toţi elevii, care au muncit mult în scopul przentării, la cel mai înalt nivel, a crâmpeelor din istoeria neamului nostru care se numeşte Ştefan cel Mare şi Sfânt.

Violeta TOLSTENCO, 
prof. de limba și literatura română,
L.T. „Mihai Eminescu”, or. Dubăsari

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  www.consiliudubasari@gmail.com

L.T. „Mihai Eminescu”, Dubăsari în activități de instruire - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta