Harta site-ului
Ajutor
Informaţie cu privire la prevenirea şi controlul rabiei în raionul Dubăsari
Informaţie cu privire la prevenirea şi controlul rabiei în raionul Dubăsari

În executarea Normei sanitar-veterinară privind măsurile generale de prevenire şi control a rabiei la animalele domestice şi sălbatice, în baza art. 29 din Legea nr. 221-XVI din 19.10.2007 privind activitatea sanitar-veterinară şi pct. 1 1, Anexa nr.1 la Hotărârea Guvernului nr. 51 din 16 ianuarie 2013 privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor vă aducem la cunoştinţă:
Rabiaeste o boală infecțioasă de etiologie virală, întâlnită la toate speciile de animale homeoterme, transmisibilă la om, caracterizată prin evoluție acută cu manifestări nervoase exprimate prin hiperexcitabilitate și agresivitate urmate de paralizii și moarte.
Simptome la animaleAnimalele infectate pot manifesta simptome vizibile sau tulburări de comportament. Animalul care a muşcat o persoană şi care s-a comportat sau se comportă ciudat poate fi infectat cu virusul rabic. Este importantă urmarirea, pe cât este posibil, a animalului respectiv pentru a putea oferi un tratament corespunzător şi la momentul oportun oricărei persoane care a intrat în contact cu animalul respectiv. Este foarte posibil ca un animal să aibă rabie dacă prezintă următoarele semne: lipsa fricii de oameni, mai ales la animalele sălbatice; atitudine timidă la un animal de casă care era de obicei prietenos; nelinişte, excitabilitate, agresiune sau schimbări bruşte de comportament; salivare în exces; animale active noaptea (lilieci, sconcşi) care devin activi în timpul zilei; consumul de substanţe care în mod normal nu sunt comestibile; paralizie, care uneori poate fi unicul semn.
Simptome la oameni Primele simptome care apar includ durerea și amorţeala la locul muşcăturii, urmate apoi de simtomatologie vagă, care poate apărea în multe alte afecţiuni și care includ: febră; tuse sau senzaţia de gât uscat; durere, arsură, mâncărime, furnicături sau amorţeală la locul muşcăturii sau al expunerii iniţiale; durere abdominală; sau nelinişte care se accentueazăşi poate evolua spre agitaţie extremă.
Simptomatologia ulterioară este mai specifică şi poate include: perioade alternante de comportament normal şi comportament bizar sau neobişnuit (anxietate, halucinaţii, delir); frică de apă (hidrofobie) sau frică de aer (aerofobie); spasme musculare la nivelul muşchilor feţei, gâtului sau diafragmului, urmate de convulsii; paralizia, care este adesea singurul simptom, se dezvoltăîn cazul unei forme de rabie mai puţin obişnuită, rabia paralitică, care apare după muşcătura liliecilor vampir; fluctuaţii mari ale temperaturii corporale, pulsului şi presiunii sangvine; comă, insuficienţă cardiacăşi respiratorie.
După o expunere posibilă la virusul rabic, se impune curaţirea rănii şi vaccinarea pentru că acestea sunt cele mai eficiente metode de a stopa răspândirea infecţiei.
Profilaxia specifică a rabiei se face prin vaccinarea carnivorelor domestice şi sălbatice, în conformitate cu prevederile Programului acţiunilor de supraveghere, prevenire şi control al bolilor la animale, al celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului, aprobat anual prin ordinul Directorului general al Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor.
NOTĂ: Conform Codului Contravenţional al Republicii Moldova eschivarea de la vaccinarea câinelui contra rabiei se sancţionează cu amendă.
                                                        Alexandru SPIRIDONOV, șef subdiviziune
Direcția raională pentru siguranța așimentelor

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

Informaţie cu privire la prevenirea şi controlul rabiei în raionul Dubăsari - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta