Harta site-ului
Ajutor
În satul Coşniţa - una din familiile din zodia hărniciei
În satul Coşniţa - una din familiile din zodia hărniciei

După destrămarea gospodăriilor mari de tipul kolhozurilor şi sovhozurilor, multor uzine şi fabrici de conserve, sute şi mii de familii au rămas fără loc de muncă care asigurau viaţa normală, oamenii fiind nevoiţi să-şi “ia inima în dinţi” şi să plece peste hotare pentru a-şi găsi un loc de muncă, lăsînd casele şi copiii în supravegherea părinţilor sau buneilor bătrîni.
Însă o mare parte de locuitori de la sate, iubitori de pămînt şi harnici, au hotărît să-şi obţină bucata de pîine şi să-şi crească copii, deşi mai greu, aici, pe loc, în satele natale, vorba cîntecului – “fie pîinea cît de grea, tot mai bine-n ţara ta”. Unii hotărăsc să crească păsări, animale, alţii au ales creşterea legumelor, atît în teren protejat, cît şi în cîmp deschis. Au început a moderniza activitatea după tehnologii noi, construind sere spaţioase, cu destulă luminare şi aerisire, cu irigare prin picurare şi folosind procedee moderne de cultivare şi protecţie a plantelor.
Printre aceste mii de locuitori ai satelor din ţara noastră sînt şi locuitorii satului Coşniţa, membrii familiei Terentiev – Grigore, Lidia şi fiul Pavel. După ce fabrica de conserve din sat a fost închisă, printre sutele de angajaţi rămaşi fără lucru, Grigore şi Lidia, avînd 3 copii, au hotărît să-şi construiască sere de creştere a legumelor, pe lîngă casă, pentru a-şi întreţine familia, de a da o şcoală de viaţă pentru copii. Adunînd bani de unde a fost posibil, chiar şi împrumutînd, aceştia acum 3 ani au reuşit, cu puterile proprii, să construiască nişte sere de o frumuseţe rară, pe o suprafaţă de peste 5 ari, paralel avînd şi sere de construcţie mai veche, pe o suprafaţă de apr. 15 ari, inclusiv şi pentru material săditor de legume. Legumele sînt crescute fără utilizarea îngrăşămintelor minerale, doar cu îngrşăminte organice, cu producerea diferitor composturi din resturi vegetale şi animale. Producţia obţinută trece controlul de laborator şi obţine certificat de inofensivitate eliberat de Direcţia raională pentru siguranţa alimentelor.
Menţionăm că primii doi ani au fost de probă, în sere gospodarii au plantat castraveţi şi ridiche.  Chiar dacă în rezultatul anilor 2015 şi 2016 nu şi-au umplut buzunarele, ba rămînînd doar numai cu cheltuielile, fiind persoane insistente şi dornice de muncă, anul curent continuă şă introducă putere şi inimă în pămînt, în speranţa că rezultatele obţinute pînă la sfîrşitul anului vor bucura atît inima cît şi buzunarul.
Paralel cu legumăritul, aceştia au mai înfiinţat, alături de sere, o plantaţie de căpşuni, care deasemenea sperăm că va da un rezultat bun, e necesară numai munca asiduă de dimineaţă pînă în noapte.
Colaboratorii Direcţiei agricultură şi cadastru au efectuat o vizită în gospodăria dumnealor, au făcut cunoştinţă cu activitatea, au discutat despre reuşitele şi nereuşitele primilor ani de încercare. Astfel cînd vor avea nevoie de mai multe informaţii, sprijin de orice fel, gospodarii se pot adresa cînd doresc la Direcţie, noi ne vom strădui să le punem la dispoziţie  tot ce este necesar.
 

Nicolae BULAT,
Direcţia agricultură şi cadastru

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

În satul Coşniţa - una din familiile din zodia hărniciei - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta