Harta site-ului
Ajutor
ÎN LIMBA TA...
ÎN LIMBA TA...

”Numai în limba sa omul își percepe inima pe deplin.” (Vasile Alecsandri)      
După cum se știe limba patriei e cea care determină omul să comunice, să acționeze sau să se delecteze cu sufletul deschis. Inima este un centru afectiv  ce permite percepția interiorului uman, dar și a vieții în ansamblu doar alături de cei dragi.   Examinând experiența altor popoare și istoria neamului nostru, deducem legătura strânsă a fiecărui purtător al limbii și țara natală.
Aspectul ei în cea mai frumoasă formă,  sublimă, rolul ei prioritar – de comunicare, admirarea ei în operele literare – acesta este obiectivul profesorilor-filologi. Ei muncesc zi de zi ca să cultive la discipolii săi   gustul estetic, tendința de exprimare elevată. Astfel, pe parcursul lunii ianuarie, la Liceul Teoretic ”Mihai Eminescu” s-a desfășurat seminarul teoretico-practic cu participarea profesorilor de limba și literatura română, având genericul RECEPTAREA TEXTULUI LITERAR. FORMULAREA ȘI ARGUMENTAREA DE OPINIE. Conform agendei de lucru  specialistul principal în domeniu, Violeta Tolstenco, a comunicat ultimele noutăți cu privire la schimbările  în ortografie și ortoepie.
Invitatul special la seminar a fost Adrian Ghicov, doctor, conf. univ., care a dezvăluit problemele receptării parțiale a textului literar, conform rezultatelor PISA în republica noastră. Pe parcursul atelierului de lucru au fost elaborate strategii efective de receptare și interpretare literară, s-au dedus mai multe criterii în evaluarea competenței comunicative formularea și argumentarea de opinie. S-a menționat, că în situația de conformare cu provocările actuale, interpretarea textului liric trebuie realizată din perspectiva textualității lui, dar și cu perceperea informației culturale din el.  Rapiditatea promovării tehnologice a informației face concurență textului ca atare și , în special, textului realmente spiritual. Tehnologia  informației surpă  extensiile realității și reperele culturale care conferă coerență acestei realități ca text.
În partea practică a seminarului a fost reprezentată LECTURIADA, un concurs literar cu genericul Ion Luca Caragiale, scriitorul preocupat de caracterul și moravurile omului. Astfel,  elevii claselor 8-12 din liceul sus-numit, divizați în 3 grupuri, în care ei au demonstrat cunoașterea datelor biografice și textele literare ale scriitorului (6 opere propuse spre lectură anterior). Cea mai interesantă s-a dovedit a fi ultima probă a concursului, înscenarea unui fragment de text literar caragielean. Hazul creat în timpul reprezentărilor a ilustrat talentul scriitorului de a ironiza asupra intențiilor personajelor, situațiilor comice, limbajului etc. și a confirmat necesitatea cultivării comunicării literare,  elevate.
”Vrei să cunoști lumea? Privește-o de aproape.
Vrei să-ți placă? Privește-o de departe.” (Ion Luca Caragiale)
Oxana GLOD,
Profesor de limba și literatura română

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  www.consiliudubasari@gmail.com

ÎN LIMBA TA... - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta