Harta site-ului
Ajutor
Excursie de o frumuseţe unică
Excursie de o frumuseţe unică

Delegaţia de copii din Federaţia Rusă, or Sobinsk , la 18 august curent au vizitat locuri sfinte din ţara noastră. Din start, s-au deplasat la  Mănăstirea de bărbaţi “Căpriana” având hramul „Adormirea Maicii Domnului“ aceasta este una dintre cele mai vechi mănăstiri din Moldova. Excursia pe teritoriul pitoresc  şi în lăcaşurile sfinte ale mănăstirii a  fost ghidată  de către călugărul Isaia care le-a povestit  copiilor despre fondarea  edificiului, despre faptele istorice şi calamităţile naturale care au afectat  edificarea și dezvoltarea mănăstirii, despre viaţa plină de interdicţii ale călugărilor.  Cu impresii şi clipe de neuitat  copiii au ajuns şi la Mănăstirea Hîncu unde la fel au fost ghidaţi de sora Magdalena, ea cu chip de înger şi har dumnezeiesc, cu înţelepciunile sale a pătruns  în inimile tuturor de parrcă s-a oprit timpul în loc.
La ambele mănăstiri  domnea o linişte absolută cu toate că erau foarte mulţi vizitatori, au fost pregătite câte o trapeză cu bucate mănăstireşti, copiii au avut  posibilitatea de a procura suvenire şi aghiasmă. Sentimentele pe care le-au simţit  acolo nu cred că le mai pot reîntâlni în alte locuri, această experienţă va rămâne pentru ei un reper important.  Din geamul autocarului, natura te frapează, aerului este de netăgăduit, suntem în rezervaţia naturală “Codrii”- comoara verde a Republicii Moldova  şi bineînţeles la îndemnul dnei Maria Jimbei, vicepreşedintele raionului am vizitat muzeul  rezervaţiei.  Muzeu al Naturii, mai puțin obișnuit,  „găzduiește” zeci de specii de animale, plante, reptile, insecte… doar că nu sunt vii… dar împăiate. E ceva scary, dar și impresionant în același timp. Lupii în toată „splendoarea” lor sau căprioarele și mistreții de mărimi destul de mari. Moldova ne poate surprinde și o poate face în mod plăcut. Un motiv întemeiat a fost să mergem  în s. Dolna deşi  satul este ca multe altele din Moldova, uitate de civilizație și pierdute undeva în sec. XIX, totuși este un motiv întemeiat  de a merge într-acolo…motivul este Conacul Familiei Ralli-Arbore.  Familia Ralli, o familie de boieri de origine greacească, veniți în Moldova încă din sec XVIII, au construit acest conac la începutul sec. XIX.  Delegaţia  de copii din Rusia s-au simţit entuziasmaţi  să calce pe locurile unde  A.S.Pușkin  împrietenindu-se cu  Ion Ralli-Arbore, feciorul lui Zamfirachi, acesta  l-a adus pe poet la conacul tatălui său. La Dolna, Pușkin a întâlnit șatra de țigani și pe frumoasa Zamfira, le-a urmărit tradițiile și obiceiurile timp de 2 luni de vară, ca mai apoi să creeze poemul Țiganii. La mijlocul secolului al XX-lea moşia a fost transformată în Casa-muzeu „Moşia Ralli”, unde cu ajutorul Casei-muzeu „A. S. Puşkin” a fost deschisă o expoziţie permanentă, care păstrează atmosfera moşiei din acele timpuri cu exponate, care sunt legate de viaţa poetului din perioada exilului său. Toate exponatele sunt autentice, datând din secolele XVIII-XIX.
Toată această călătorie și locurile vizitate au contribuit să descoperim și mai mult  Moldova, sperăm că copiii  au  descoperit locuri, oameni şi povești minunate. Direcţia cultură şi turism aduce sincere mulţumiri, conducerii raionului Dubăsari pentru susţinere şi pentru că de fiecare dată au fost alături şi au împărtăşit aceleaşi valori.
Natalia CIUDIN, specialist principal,
Direcţia cultură şi turism

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  www.consiliudubasari@gmail.com

Excursie de o frumuseţe unică - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta