Harta site-ului
Ajutor
Cum vă puteţi proteja de vremea rece!!!
Cum vă puteţi proteja de vremea rece!!!

Când o persoană se expune la frig, îşi protejează corpul în primul rând prin purtarea a mai multor haine lejere. Indicat ar fi, pentru persoanele care lucrează în frig să poarte haine din polipropilenă care vor menţine transpiraţia departe de piele şi vor menţine corpul uscat. Este recomandat să se acopere gâtul şi capul, întrucat între 40-50% din temperatura corpului nostru se pierde la nivelul extremităţilor.

Modalităţi de protecţie pe timp de iarnă

1. Protejaţi-vă mâinile şi picioarele - Acest lucru se poate face prin purtarea de manuşi cu un singur deget, deoarece degetele acoperite separat vor partaja căldura. Se vor purta şosete care vor menţine picioarele calde şi uscate. Există şosete din diverse materiale care elimină în mod eficient umezela peste care se pot aplica şosete din fibre naturale. Se vor purta şosete care nu vor avea elasticul prea strâns pe picior. 
2. Protejaţi-vă buzele - Se va folosi balsam de buze pentru a se preveni uscarea acestora de la vremea rece sau vânt. 
3. Se va evita deshidratarea - Atâta timp cât medicul nu restricţionează cantitatea de fluide, este recoamandat să se consume cât mai multă apă pentru ca organismul să fie hidratat. 
4. Îmbrăcaţi-vă corespunzător - Se va purta îmbrăcăminte de exterior care împiedică vântul şi soarele să pătrundă la piele. Aerul rece şi vântul pot fi cauza a diverse afecţiuni. 
5. Evitaţi consumul de alcool - Alcoolul determină pierderea căldurii corpului şi în plus contribuie la deshidratarea acestuia. 
6. Fiţi pregătiţi pentru vreme rece - Când călătoriţi cu maşina este indicat să aveţi şosete, pături în plus, apă şi gustări la îndemână, lanţuri pentru roţi pe timp de iarnă etc. 
7. Solicitaţi medicului detalii referitoare la posibilitatea ca medicamentele pe care le utilizaţi să poată înrăutăţi afecţiunile declanşate de vremea rece. 
8. Protejaţi-vă copiii - Instruiţi copiii să se adăpostească în interior atunci când vremea este foarte rece sau în cazul în care hainele lor se udă. 
9. Asiguraţi-vă că micuţii dvs se joacă în siguranţă - Deoarece poate exista riscul strangulării cu fularul atunci când cei mici alunecă pe gheaţă, este recomandat ca gâtul acestora să fie acoperit cu gulere înalte. 
10. Mâncaţi puţin şi sănătos - O gustare înainte de a ieşi afară, la temperaturi scăzute este mai bună decât o masă copioasă care implică o cantitate crescută de sânge pentru procesul digestiei. Procesul digestiei poate impiedica sângele cald să circule în zona degetelor de la mâini şi picoare. De aceea, mesele bogate sunt recomandate când, după masă, se va rămâne în interior.

Semne ale degerăturilor

Dacă pielea dvs are o culoare vineţie sau palidă şi aveţi senzaţia de ace prezente în zona mâinilor, picioarelor, urechilor, nasului sau obrajilor, probabil că vă confruntaţi cu degerăturile. Toate acestea ar putea fi semnale că aveţi nevoie de un mediu cald şi uscat. 
Degerăturile au loc atunci când în ţesuturile pielii se formează mici cristale de gheaţă. Semnele degerăturilor includ: decolorarea pielii, prezenţa unor umflături să descuamarea pielii etc. Zona afectată va fi amorţită, dureroasă şi vor apărea mâncărimile. În fazele de început, degerăturile sunt reversibile. În fazele avansate, acestea pot declanşa inclusiv hipotermia care poate afecta inclusiv creierul şi muşchii corpului, fiind ameninţătoare de viaţă (fiind necesară intervenţia medicală de urgenţă).
 
                                      Maria CARA, 
Şef adjunct Centru de sănătate Dubăsari    

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  www.consiliudubasari@gmail.com

Cum vă puteţi proteja de vremea rece!!! - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta