Harta site-ului
Ajutor
6 iulie-amprente dureroase în istoria poporului moldovenesc
6 iulie-amprente dureroase în istoria poporului moldovenesc

În noaptea de 12 spre 13 iunie 1941 a avut loc primul val de deportări, fiind supuşi represiunilor circa 24.345 persoane din R.S.S. Moldovenească, regiunile Cernăuţi şi Ismail ale R.S.S. Ucrainene.
În noaptea de 5 spre 6 iulie 1949 are loc cel de-al doilea val de deportări, unde peste 11 mii de familii de moldoveni au fost deportate în Siberia şi Kazahstan. Conform unor date de arhivă, din cele peste 35 mii de persoane deportate 9864 erau bărbaţi, 14033-femei şi 11889-copii.
Astfel,  la data de 6 iulie curent, Consiliul raional Dubăsari, a organizat acțiuni de comemorare a victimelor deportărilor de acum 69 de ani în urmă.
Conducerea raionului Dubăsari, împreună cu colaboratorii Consiliului raional și ai Centrului de sănătate, au ținut un minut de reculegere în memoria acelor persoane, care au trăit calvarul anului 1949.
Totodată, dl Președinte a adus la cunoștința celor prezenți unele momente istorice care au marcat acea perioadă, a vorbit despre faptul că ,,multe familii, copii care au fost supuși deportărilor nu au rezistat, deoarece erau duși în vagoane destinate transportării vitelor. Chiar dacă astăzi mai avem persoane care au trecut prin acel val, sunt urmașii celor deportați care au rezistat”, a subliniat dl Grigore Policinschi.
Dna Maria Jimbei, vicepreședintele raionului Dubăsari, responsabilă de domeniul social, a pus la dispoziția celor prezenți, listele persoanelor deportate, care sunt circa 1611 la număr. Măsura de comemorare a încheiat cu coborârea în bernă a drapelului de stat și cel al raionului.
Cu regret, raionul Dubăsari de asemenea, a fost supus la 6 iulie 1949 la al doilea val de represii şi furturi în masă (I – anii 1931-37). Din fostele şi prezentele localităţi ale raionului au fost ridicate 1611persoane dintre care: or. Dubăsari-241persoane, s. Cocieri-70 persoane, s. Corjova-37, s. Coşniţa-188, s. Doroţcaia-153, s. Dzerjinscoe-9, s. Harmaţca-68, s. Holercani-12, s. Mahala-36, s. Marcăuţi-4, s. Molovata-96, s. Molovata Nouă-75, s. Oxentea-30, s. Pîrîta-136, s. Pohrebea-24, s. Roghi-30, s. Ţîbulăuca-43, s. Ustia-42.
În anul 1989 majoritatea familiilor au fost reabilitate şi repuse în drepturi.
Arhiva Naţională a Republicii Moldova găzduieşte un şir de scrisori, ale deportaţilor, copiilor acestora, scrise la finele anilor 60 sec. XX, după examinarea cărora, au fost confirmate motivele pe care le invocau autorităţile de atunci, considerându-le drept bază juridică pentru strămutarea şi înstrăinarea averii persoanelor supuse represiunilor: apartenenţa la ,,partidele burgheze”, funcţionari în timpul administraţiei româneşti, persoanele care s-au strămutat cu traiul din U.R.S.S în România în perioada 1918-1940, foştii soldaţi ai Armatei Ţariste sau ai armatei lui Kolceak şi Denikin, feţe bisericeşti, persoanele acuzate de propagare antisovietică, proprietari de pământ, incluşi în tagma ,,chiaburilor”, comercianţi.
Regulamentul privind restituirea valorii bunurilor prin achitare de compensaţii persoanelor supuse represiunilor politice, precum şi achitarea compensaţiei în cazul decesului, ca urmare a represiunilor politice, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 627 din 5 iunie 2007, a fost stabilit mecanismul de restituire a valorii bunurilor prin achitarea de compensaţii persoanelor supuse represiunilor politice. La intrarea în vigoare a Legii nominalizate cu modificările şi completările respective, conform Dispoziţiei nr. 157 din 15 august 2007, în raion a fost instituită Comisia raională specială pentru problemele victimelor represiunilor politice, preşedintele căreia este, vicepreşedintele r-nlui, dna Maria Jimbei, care începând cu anul 2008 a examinat mai multe cereri ale persoanelor represate sau ale moştenitorilor lor. De aceea, ne adresăm  către foştii deportaţi, represaţi, victime ale represiunilor politice, moştenitorii acestora să se adreseze dacă au nevoie de consultaţii, informaţii la acest capitol la Consiliul raional, Comisiei raionale tel. de contact: 0248-44-757 sau 0248-44-857.
Marina LUPAŞCO,
șef Serviciu informare și transparență
 

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

6 iulie-amprente dureroase în istoria poporului moldovenesc - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta