Harta site-ului
Ajutor
6 iulie – Ziua victimelor represiilor staliniste
6 iulie – Ziua victimelor represiilor staliniste

Una din cele mai tragice și dureroase file din istoria neamului nostru – au fost deportările. Până astăzi nu se cunoaște o cifră exactă a celor care au avut de suferit de pe urma acestui tip de represiune practicată de  autoritățile sovietice, estimările ridicându-se la câteva sute de mii de persoane deportate în perioada 23 iunie 1940 - 5 martie 1953.
Numai din raionul Dubăsari au fost deportate peste o mie de familii.
Deportările au fost organizate în 3 valuri:
  1. 12-13 iunie 1941, numărul celor deportați atingând cifra de până  la 30000 persoane,  considerate elemente periculoase.
  2. 5-6 iulie 1949, considerată ,,cea mai mare deportare a populației”.
Conform datelor oficiale în ziua de 6 iulie 1949 au fost deportate în Siberia 11293 familii din Moldova sau peste 35 mii de oameni considerați chiaburi, acuzate de colaborare cu fasciștii, de apartenent la partidele burgheze românești sau la secte religioase ilegale.
III (31 martie – 1 aprilie 1951). Aceasta a fost ultima deportare în masă a populației din Moldova, care a vizat de această dată elementele religioase considerate un pericol potențial la adresa regimului comunist stalinist.
În cadrul operațiunii numite ,,Sever” au fost supuși deportărilor în primul rând membrii organizației religioase, în special cei care se numeau ,,Martorii lui Iehova” – în total peste 5900 persoane.
Fără apă, fără mâncare, zeci de zile în vagoane pentru vite și mărfuri, au fost duși în Siberia de gheață cei mai buni gospodari, intelectuali, oameni muncitori, mulți dintre care au murit în drum spre destinație sau acolo, muncind din greu.
Abia  la 10 aprilie 1989 a fost adoptată Hotărârea Consiliului de miniștri al RSSM, prin care deportații au fost reabilitați complet. Ulterior, de către Guvern și Parlamentul Republicii Moldova au fost adoptate mai multe acte normative privind unele măsuri față de cei deportați și familiile acestora, inclusiv acordarea compensațiilor pentru averea confiscată sau naționalizată în anii 1940-1941 și după 1944.
În acest context, vă aducem la cunoștință că prin Dispoziția Președintelui raionului este instituită Comisia raională pentru problemele victimelor represiunilor politice, unde vă puteți adresa pentru informație, consultanță și ajutor.
P.S. În anul 2018 Guvernul Republicii Moldova a adoptat Hotărârea nr.695 din 11.07 privind aprobarea unor înlesniri sociale suplimentare victimelor represiunilor politice. În conformitate cu aceasta la moment sunt în curs de perfectare noile legitimații în temeiul cărora victimele represiunilor politice vor putea beneficia de unele servicii medicale și altă asistență medicală.

Maria JIMBEI,
Vicepreședintele raionului

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

6 iulie – Ziua victimelor represiilor staliniste - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta