Harta site-ului
Ajutor
27 ani de la declanșarea Conflictului Armat de pe Nistru comemorați în raionul Dubăsari
27 ani de la declanșarea Conflictului Armat de pe Nistru comemorați în raionul Dubăsari

An de an, în raionul Dubăsari, unde s-au dat, acum 27 de ani în urmă, cele mai grele lupte pentru independența și integritatea teritorială a Republicii Moldova, administrațiile publice locale, organizează măsuri de comemorare a eroilor căzuți în tragicul conflict armat de pe Nistru din 1992.
În urma declanșărilor la data de 2 martie 1992, raionul Dubăsari devine câmp de luptă.
Conducerea raionului Dubăsari, împreună cu oaspeții din Federația Rusă și România au participat la acțiunile de comemorare organizate de către administrațiile publice locale Doroțcaia și Coșnița.
În satul Doroţcaia, la memorialul ,,Gloria Militară”, cu ținerea unui minut de reculegere în memoria celor căzuți pe câmpurile de luptă, a început măsura de comemorare a celor 27 de ani de la declanșarea acelui tragic război. Primarul satului Doroţcaia, dl Valeriu Berzan, Preşedintelui raionului Dubăsari, dl Grigore Policinschi, veteranii de război, ostaşi ai armatei naţionale, colaboratori ai Inspectoratului de poliţie Dubăsari şi locuitorii localităţii au pornit Marșul Păcii, până la Răstignirea Creștinească. După cuvinte și momente istorice trăite acum 27 ani, măsura a finisat cu depunere de flori.
La Coşniţa acţiunile de comemorare, ca în  fiecare an, au început cu depuneri de flori la monumentul lui Nicolae Sotnicenco, primul erou căzut în timpul luptelor pentru apărarea satului natal şi a continuat, cu Marșul Păcii, spre monumentul eroilor căzuţi pentru Integritatea şi Suveranitatea Republicii Moldova, din centrul satului, unde s-a desfăşurat mitingul-recviem cu participarea Președintelui raionului Dubăsari dl Grigore Policinschi, Președintelui Consiliului județean Buzău, dl Petre Emanoil-Neagu, Președintelui Administrației raionului Sobinka, dl Alexandru Razov, colonelului, șeful militar superior, Forțele de Menținere a Păcii a Republicii Moldova dl Vasile Staver, directorului Paza de Stat a Ministerului Afacerilor Interne, dl Constantin Busuioc, funcţionari publici din cadrul Consiliului rational Dubăsari, reprezentanţi ai autorităţilor publice locale, consilieri raionali, militari, ofiţeri, reprezentanţi ai Inspectoratului de poliţie Dubăsari, conducători de instituţii publice, combatanţi, tineri şi locuitori ai comunei Coșnița au participat la Mitingul de marcare a celor 27 de ani de la începutul tragicului Conflict Armat de la Nistru.
“Astăzi se împlinesc 27 de ani de la acel tragic război. Necătând la condiţiile grele, azi aici, la mitingul solemn avem alături veteranii, care au luat arma în mână și au mers la lupte pentru a-și apăra Patria, iar acest lucru ne determină să fim uniţi. Astăzi, prin organizarea și participarea la aceste acțiuni de comemorare, transmitem tinerei că trebuie să păstreze patriotismul,  să fie promotorii Păcii în continuare. Slavă eroilor care nu au ajuns până astăzi, slavă eroilor care luptă ca Republica Moldova să rămână un stat independent şi integru“ a declarat Preşedintele raionului Dubăsari, dl Grigore Policinschi.
Cu omagii de recunoştinţă în adresa mamelor rămase fără fii,  copiilor fără părinți și soțiilor rămase fără sprijin fără soți, au venit primarul comunei Coşniţa dl Alexei Gafeli, preşedintele Asociaţiei Mişcarea Combatanţilor la Conflictul Armat din 1992 “Platoul Coşniţa” Mihai Rotari, Președintele Consiliului județean Buzău dl Petre Emanoil-Neagu, Președintele Administrației raionului Sobinka dl Alexandru Razov, colonelul, șef militar superior Forțele de Menținere a Păcii a Republicii Moldova dl Vasile Staver, directorul Paza de Stat a Ministerului Afacerilor Interne dl Constantin Busuioc, elevii instituţiilor de învăţământ şi cultură din teritoriu. Acţiunile de comemorare au continuat cu depuneri de flori şi o masă de pomenire.
În această zi, acum 27 de ani, a început conflictul armat de pe Nistru, care a durat patru luni. Acordul de încetare a focului a fost semnat la 21 iulie 1992, ulterior, au fost începute negocierile politice pentru reglementarea diferendului transnistrean. Potrivit Ministerului Apărării, în conflictul armat de pe Nistru din 1991-1992 au participat peste 30 mii de persoane, 300 de militari şi civili au murit, iar alţi 3500 au fost răniţi.
Timpul trece, iar aceste fapte, care din an în an rămân istorie, trebuie transmise mai departe din generaţii în generaţii, iar noi să învăţăm și să prețuim valorile autentice de care au dat dovadă conaționalii noștri cele de CURAJ, DEVOTEMENT, INTEGRITATE ŞI INDEPENDENŢĂ DE ŢARĂ.
Marina LUPAȘCO,
Redactor-șef

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  www.consiliudubasari@gmail.com

27 ani de la declanșarea Conflictului Armat de pe Nistru comemorați în raionul Dubăsari - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta