Harta site-ului
Ajutor
Ziua Memoriei. 26 de ani de la declanşarea conflictul armat de pe Nistru
Ziua Memoriei. 26 de ani de la declanşarea conflictul armat de pe Nistru

26 de ani s-au scurs de la acel trist 2 martie 1992, care a marcat începutul sângerosului conflict armat din stânga Nistrului, lăsând urme adânci în memoria poporului nostru paşnic.
Procesul de constituire a tânărului stat suveran şi independent a întâmpinat o rezistenţă înverşunată din partea forţelor separatiste care prin acţiuni militare deschise au purces la lichidarea organelor constituţionale şi dezmembrarea teritorială a Republicii Moldova. Raionul Dubăsari a devenit câmp de luptă în momentul declanşării celui mai tragic eveniment din istoria Republicii Moldova. De atunci încoace, anual, în toate localităţile raionului, se desfăşoară mitinguri de comemorare cu depuneri de flori şi coroane la mormintele  eroilor căzuţi în acel tragic eveniment, ostaşi care au ieşit la lupte pentru a apăra independenţa, suveranitatea şi integritatea Republicii Moldova. Cu fiecare an istoria ne îndepărtează tot mai mult de acele tragice evenimente, dar nu îndepărtează durerea după cei care şi-au pus pe altarul integrităţii şi independenţei ţării ceea ce au avut mai scump – viaţa. Memoria lor va dăinui mereu în amintirea noastră.
În satul Doroţcaia, în incinta Casei de cultură a fost organizat un program consacrat evenimentului dat, cu participarea primarului satului Doroţcaia, dl Valeriu Berzan, preşedintelui raionului Dubăsari, dl Grigore Policinschi, veteranului de război, dl Vitalie Griţco, ostaşi ai armatei naţionale, colaboratori ai inspectoratului de poliţie Dubăsari, veterani ai războiului şi locuitorii localităţii date. Au fost date citire numele acelor “bravi” ostaşi şi voluntari, cei care nu au rămas indiferenţi în momentul când integritatea ţării noaste, patria noastră, a fost în pericol. Ulterior, împreună cu toţi cei prezenţi, de la Casa de cultură a fost organizat Marşul Păcii care a continuat până la monumentul eroilor căzuţi pe câmpul de luptă în 1992, din satul Doroţcaia, unde au fost depuse flori.
La Coşniţa acţiunile de comemorare au luat start cu depuneri de flori la monumentul lui Nicolae Sotnicenco- primul erou căzut în timpul luptelor pentru apărarea satului natal şi a continuat, într-un marş de comemorare, spre monumentul eroilor căzuţi pentru integritatea şi suveranitatea Republicii Moldova, din centrul satului, unde s-a desfăşurat un miting solemn cu participarea oficialilor de stat de rang înalt.
Viceprim- ministru pentru reintegrare al Republicii Moldova, dna Cristina Lesnic, Președintele raionului Dubăsari, dl  Grigore Policinschi, Șeful Oficiului teritorial Chișinău al Cancelariei de Stat, dl Ghenadie Iurco, Primarul comunei Coșnița, dl Gafeli Alexei, primul Președinte al Republicii Moldova, dl Mircea Snegur, ex Ministru al Apărării al Republicii Moldova, dl Vitalie Marinuța, Șeful Inspectoratului de poliție Dubăsari, dl Dorin Bînțu, Procurorul raionului Dubăsari, dl Nicolae Geru, funcţionari publici din cadrul Consiliului raional, reprezentanţi ai autorităţilor publice centrale şi locale, consilieri raionali, militar, ofiţeri, reprezentanţi ai inspectoratului de poliţie Dubăsari, conducători de instituţii publice, combatanţi, tineri şi locuitori ai comunei Coșnița au participat la Mitingul de marcare a celor 26 de ani de la începutul tragicului conflict armat de la Nistru.
În discursul său, dna Viceprim-ministru Cristina Lesnic a menţionat că “Consolidarea statului, în  acţiunile de luptă pentru apărarea independenţei şi integrităţii RM, este o pagină, o filă din istoria Republicii Moldova, iar comemorarea eroilor căzuţi, reprezintă o datorie morală a tuturor”. Totodată dumneaei a subliniat că datorită veteranilor şi eroilor căzuţi pe câmpul de luptă a fost posibilă constituirea noilor generaţii care sunt acum, pentru care şi-a exprimat recunoștința și gratitudinea din numele Guvernului Republicii Moldova şi a dumneaei personal.
Timpul trece, iar aceste fapte trebuie transmise mai departe din generaţii în generaţii, iar noi să învăţăm care sunt valorile autentice: curaj, devotement, integritate şi independenţă de ţară.
În cadrul mitingului, fostul preşedinte al R. Moldova, Mircea Snegur, a menţionat că 26 de ani în urmă a fost pusă în pericol integritatea şi independenţa Republicii Moldova. „Dumneavoastră, dragi veterani, aţi fost acei care v-aţi ridicat în apărarea independenţei. În aceste condiţii grele aţi dat dovadă de adevărat patriotism şi eroism. Azi îi onorăm cu tristeţe pe camarazii noştri căzuţi pe câmpul de luptă şi le suntem recunoscători pentru eroismul acestora”, a spus Mircea Snegur.
“Astăzi se împlinesc 26 de ani de la acel tragic război care până şi acum încă mai doare… Necătând la condiţiile grele, azi aici la mitingul solemn avem alături veterani din mai multe localităţi ale Moldovei, şi acest lucru ne determină că suntem uniţi, iar nouă nu ne rămâne nimic altceva decât să păstrăm patriotismul de care am dat dovadă pe parcursul anilor,  începând din anii 90 încoace. Slavă eroilor care nu au ajuns până astăzi, slavă eroilor care luptă ca Republica Moldova să rămână un stat independent şi integru “ a declarat preşedintele raionului, dl Grigore Policinschi.
Cu omagii de recunoştinţă au venit şi primarul comunei Coşniţa, dl Alexei Gafeli, preşedintele Asociaţiei Mişcarea Combatanţilor la conflictul armat din 1992 “Platoul Coşniţa”, Mihai Rotari, elevii instituţiilor de învăţământ şi cultură. Acţiunile de comemorare au continuat cu depuneri de flori şi o masă de pomenire.
În această zi, acum 26 de ani, a început conflictul armat de pe Nistru, care a durat patru luni. Acordul de încetare a focului a fost semnat la 21 iulie 1992, ulterior, au fost începute negocierile politice pentru reglementarea diferendului transnistrean. Potrivit Ministerului Apărării, în conflictul armat de pe Nistru din 1991-1992 au participat peste 30 mii de personae, 300 de militari şi civili au murit, iar alţi 3500 au fost răniţi.
 

Tatiana GHERB,
Administrator principal baza de date

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  www.consiliudubasari@gmail.com

Ziua Memoriei. 26 de ani de la declanşarea conflictul armat de pe Nistru - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta