Harta site-ului
Ajutor
S-au împlinit 31 de ani de la cea mai gravă catastrofă nucleară din istoria omenirii.
S-au împlinit 31 de ani de la cea mai gravă catastrofă nucleară din istoria omenirii.

Pe 26 aprilie curent s-au împlinit 31 de ani de la tragedia petrecută la Cernobîl, cea mai mare catastrofă nucleară din istorie, care a lăsat în urmă cel puțin 60.000 de morți. Potrivit estimărilor efectele în timp ale dezastrului au afectat până la 5 milioane de persoane.
În memoria victimelor, miercuri, a avut loc depuneri de flori la Monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt din centrul capitalei şi a fost organizat marşul memoriei pe străzile Chişinăului cu susţinerea reprezentanţilor Guvernului şi conducătorii Asociaţiei Obşteşti Republicane ”Cernobîl”. Împreună cu fanfara militară, persoanele prezente la eveniment au mers până la Complexul memorial al victimelor catastrofei de la Cernobîl, acolo unde sa desfăşurat un miting cu participarea ambasadorilor din Ucraina. La evenimentele ce au avut loc în capitală au participat şi membrii Organizaţiei Obşteşti Cernobîl din raionul Dubăsari.
Organizaţia raională înregistrează în jur de 40 de membri, majoritatea din ei fiind invalizi de gradul I şi II. Din cauza consecinţelor primite în urma catastrofei o parte din ei însă s-au stins din viaţă în special din Molovata Nouă , Pohrebea, Doroţcaia.
Anual autorităţile oferă sprijin participanţilor la lichidarea consecinţelor catastrofei de la Cernobîl şi familiilor celor decedaţi prin ajutoare materiale şi umanitare ( pensii de invaliditate, foi gratuite de lecuire în staţiuni balneo - sanatoriale, alocaţii lunare, indemnizaţii lunare pentru procurarea produselor  alimentare).
„ Atunci a fost o chemare din partea autorităţilor  pentru îndeplinirea datoriilor  de cetăţeni. S-au îndeplinit cu cinste şi demnitate toate sarcinile ce au fost puse în faţa participanţilor, respectiv sunt şi rezultate bune. Trebuie să le mulţumim celor ce au participat în Cernobîl, dat fiind faptul că datorită lor avem acum o viaţă mai bună şi dispunem de pace” a menţionat membrul organizaţiei Sergiu GUVIR.
„Zona morţii” de la Cernobîl este un teritoriu otrăvit de radiaţii, ce se întinde pe 2.600 de kilometri pătraţi. Cunoscut oficial drept „zona de excludere”. Perimetrul a fost evacuat de armata sovietică după ziua de 26 aprilie 1986, când reactorul numărul 4 al centralei atomice de la Cernobîl a explodat. Un nor radioactiv s-a întins peste întreaga Europă. Deşi explozia a provocat doar 47 de victime recunoscute oficial, zeci de mii de oameni au avut de suferit de pe urma radiaţiilor, în anii ce au urmat. Iar efectele contaminării se simt şi după 30 de ani. Teoretic, zona de excludere ar trebui să fie un teritoriu-fantomă. Solul şi anumite suprafeţe de pădure sunt în continuare radioactive. Cu toate acestea, există studii recente care susţin că teritoriul contaminat se transformă, în lipsa oamenilor, într-o „rezervaţie naturală”. Biologii au observat cum multe specii de animale, dispărute înainte de accident, populează acum pădurile radioactive.
Svetlana Pavaluc,
studentă anul III, USM

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  www.consiliudubasari@gmail.com

S-au împlinit 31 de ani de la cea mai gravă catastrofă nucleară din istoria omenirii. - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta