Harta site-ului
Ajutor
Regulile de comportament pe lacurile înghețate în timpul iernii!
Regulile de comportament pe lacurile înghețate în timpul iernii!

Odată cu începerea sezonului rece al anului, pe unele râuri mici, cursuri de apă şi bazine acvatice, se prognozează primele formaţiuni de gheaţă care prezintă pericol în caz de ieşire pe ea. În acest context Secţia Situaţii Excepţionale Dubăsari avertizează pescarii să fie prudenți, dacă aleg să iasă la pescuit, și să nu pășească pe lacurile înghețate. O atenţie deosebită este pentru persoanele care au în grijă minori, pentru a-i monitoriza și a nu le permite jocul în preajma bazinelor acvatice. Respectarea regulilor de securitate pe apă în perioada rece a anului ne poate feri de pericol.
Îndrumări pescuitorilor pe timp de iarnă:
Iarna, în timpul pescuitului, gândiţi-vă în primul rând la securitate şi apoi la pescuit! Deplasându-vă pe gheaţă, fiţi gata în orice moment imediat să vă eliberaţi de greutăţi!
Întotdeauna să aveţi la îndemână o funie cu lungimea de 12-15 m. Ţineţi alăturea de gaura din gheaţă o scândură sau o creangă mare!
Fiţi prudenţi! Gheaţa între insule şi întinderile de apă, între cotituri este permanent periculoasă! În măsura posibilităţilor treceţi locurile periculoase numai cu asigurare! Deplasaţi-vă cu paşi alunecaţi! Nu săriţi pe blocuri de gheaţă rupte! Ele nu vă pot menţine greutatea şi se pot răsturna!
Reguli de comportare pe gheaţă, măsuri de securitate:
Nu vă deplasaţi pe gheaţă de unul singur! Nu verificaţi rezistenţa gheţii cu piciorul! Fiţi prudenţi în orice moment! Fiţi prudenţi, căci sub zăpadă pot fi ochiuri de apă sau crăpături! În aceste locuri, chiar şi după îngheţuri, gheaţa e subţire!
Atenţie! Dacă sub picioare aţi depistat crăpături de gheaţă, nu intraţi în panică şi nu fugiţi! Culcaţi-vă pe gheaţă şi rostogoliţi-vă spre zonele fără pericol!
Reţineţi! Acordarea primului ajutor celor aflaţi în pericol este posibilă numai în sectorul permis de trecere!
Acordarea ajutorului sinistraţilor pe gheaţă:
Nu intraţi în panică, nu strigaţi, nu apelaţi la ajutor, păstraţi puterile! Deplasaţi-vă culcat pe gheaţă cu mâinile larg desfăcute, repetaţi de mai multe ori.
În timpul ajutorului acţionaţi imediat hotărât, dar foarte atent. Încurajaţi-l pe sinistrat. Oferiţi obiectul de salvare de la distanţa de 3-4 metri (scândură, crengi, scară, schiuri, funii de salvare etc.). Daţi sinistratului o parte din vestimentaţia personală, aprindeţi focul şi încălziţi sinistratul, apoi chemaţi salvatorii şi ambulanţa la numarul unic 112. Eliberându-vă din gheață, scoateţi, scurgeţi şi din nou îmbrăcați îmbrăcămintea. Nu permiteţi degerarea şi îngheţarea sinistratului!!!
Mersul și aflarea pe lacurile înghețate sunt sigure doar în cazul în care grosimea stratului de gheață este mai mare de 8 cm, în alte circumstanțe oamenii se pot prăbuși cu ușurință sub apă.
Reţineţi: Viaţa are prioritate!!!
 
Secția Situații Excepționale Dubăsari

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

Regulile de comportament pe lacurile înghețate în timpul iernii! - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta