Harta site-ului
Ajutor
Recomandări pentru protecţia viţei de vie
Recomandări pentru protecţia viţei de vie

Una dintre cele mai mari piedici în dezvoltara viticulturii în Republica Moldova este  răspândirea organismelor nocive care pot distruge de la 10% până la 100% din recoltă în dependență de condițiile meteorologice și eficiența metodelor de protecție aplicate în perioada de vegetație.
Cele mai răspândite și periculoase boli la vița de vie în condițiile Republicii Moldova, sunt: mana viței de vie, făinarea viței de vie, putregaiul cenușiu al viței de vie, îngălbenirea  aurie a viței de vie, cancerul bacterian al viței de vie, pătarea roșie a viței de vie ș. a. Dăunatorii viței de vie, cel mai des întâlniți în plantațiile viticole și care provoacă, direct sau indirect, daune  considerabile, sunt; filoxera viței de vie, acarianul galicol, eudemisul, cochilisul, țigararul ș.a.
Protecția chimică a viței de vie contra bolilor și dăunatorilor în condițiile actuale joacă rolul decesiv în obținerea producției viti-vinicole de calitate. Folosirea rațională a pesticidelor și aplicarea lor în termeni optimali, pe lângă obținerea  eficienței  înalte de combatere, permit o recoltare a producției cu un cost mai redus și cu carecteristici avantajoase în condițiile de piață.
Primul tratament se aplică în cazul în care condițiile sunt favorabile dezvoltării manei și făinării viței de vie în faza de creștere a lăstarilor cu o lungime de 15-30 cm cu formarea a 5 -7 frunze, în baza următoarelor date: dacă temperaturile medii zilnic depășesc 160C se aplică tratamente cu „Champion WP”, „Oxiclorură de cupru 90WP” în combatere cu Sulf praf umectabil sau „Cumulus DF”, „Thiovit Jet 80WG”.
Tratamentul 2 se aplică obligatoriu în faza de răsfirare a inflorescențelor. În cazul când condițiile sunt favorabile pentru dezvoltarea manei în combaterea manei și făinării se aplică produse cu acțiune sistemică „Tanos”, „Amistar XTRA 280SC”.
Tratamentul 3 se aplică obligatoriu preventiv după înfloritul viței de vie. În caz că condițiile meteorologice sunt favorabile dezvoltării manei în combaterea manei și făinării la toate soiurile sensibile la ambele boli se aplică produse cu  acțiune sistemică „Acrobat TOP”, „COLLIS”.
Tratamentul 4 ”Creșterea boabelor” ca grâul, în condiții favorabile dezvoltării manei și făinării viței de vie la soiurile sensibile  se aplică tratamente cu unul din produsele sistemice sau de contact. În aceste condiții pot fi utilizate și produse cu acțiune mixtă în combaterea ambelor boli - “Shavit F 72 WP”.
Tratamentul 5 ”Înmuierea boabelor» mărimea mazărei. Se aplică obligatoriu la combaterea manei cu produse cuprice de contact: „Champion WP”, respectând cu strictețe termenul de așteptare prevăzut până la recoltare. În cazul când condițiile sunt favorabile atacului de putregai la soiurile cu boabele  îndesate, strugurii compacți și pelița subțire sensibile la putregaiul cenușiu se aplică produsul botriticid specific „Euparen M 50 WP”.
Tratamentul 6 18 zile până la recoltare. Se indică tratamente contra putregaiului cenușiu cu produse botriticide specifice ”Sumilex WG”.
Normele de utilizare și modul concret de folosire este afișat pe ambalaj, este necesar respectarea strictă a normelor de dozare corectă și protecția personală și a celor din jur.
Pentru consultații mai detaliate vă puteți adresa la Direcția agricultură și cadastru a Consiliului raional Dubăsari.
Nicolae BULAT, 
Direcția agricultură și cadastru

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  www.consiliudubasari@gmail.com

Recomandări pentru protecţia viţei de vie - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta