Harta site-ului
Ajutor
Situația epidemiologică prin gripă, infecții acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS) și infecții respiratorii acute severe (SARI), sezonul gripal 2019/2020
Situația epidemiologică prin gripă, infecții acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS) și infecții respiratorii acute severe (SARI), sezonul gripal 2019/2020

Gripa este o infecție respiratorie extrem de contagioasă provocată de virusuri gripali de tip A, B și C care se transmit de la persoană la persoană direct (prin tuse sau strănut) și indirect (prin obiecte proaspăt contaminate, de exemplu batistă, prosop, veselă, etc). Această infecție are o răspândire globală cu riscul de a provoca epidemii sau chiar pandemii.
Astfel, prezintă o problemă majoră de sănătate publică şi necesită a fi luate măsuri de supraveghere, control și răspuns.
Sursa de agent patogen este omul bolnav cu forme clinice tipice și atipice (subclinice, asimptomatice), care elimină virusul prin aerul expirat începând cu finele perioadei de incubație și primele semne de boală. Perioada de incubație variază de la 1 la 7 zile, mai frecvent 1– 2 zile. Eliminarea virusului încetează practic peste 5 -10 zile de la debutul bolii. Nu există purtător cronic de virus.
Gripa se manifestă prin: febră, frisoane, astenie marcată, mialgii și/sau artralgii difuze, cefalee, dureri în globii oculari (la mișcări sau la apăsare), rinoree sau nas înfundat, tuse, dureri în gât iar unii oameni pot avea vărsături și diaree, deși acest lucru este mai frecvent la copii decât la adulți.
Măsurile de prevenire a gripei se divizează în două categorii: nespecifice și specifice.
Din măsurile nespecifice fac parte modul sănătos de viață, alimentarea corectă, bogată în proteine și vitamine, evitarea temperaturilor scăzute, îmbrăcămintea corespunzătoare sezonului rece.
Din măsurile specifice face parte imunizarea cu vaccinul împotriva gripei sezoniere. În Republica Moldova, anual, se imunizează cu vaccin antigripal contingentele profesionale și cu risc sporit de îmbolnăvire prin gripă și dezvoltare a complicațiilor post-gripale.
Beneficiile imunizării împotriva gripei sunt: reducerea riscului de îmbolnăvire, de apariţie a formelor severe de boală și reducerea numărului îmbolnăvirilor, vizitelor la medici, pierderilor zilelor de muncă sau de studii, precum și prevenirea spitalizării şi deceselor cauzate de gripă.
Pentru evitarea îmbolnăvirilor, depistarea precoce, izolarea timpurie și tratamentul bolnavilor cu gripă și infecții respiratorii virale acute se impune conștientizarea de către populație a faptului că, pentru prevenirea răspândirii acestor infecții, trebuie să fie asigurată respectarea regulilor de conduită şi măsurilor de protecţie individuală şi colectivă, precum:
  • adresarea la medic la apariţia primelor simptome de boală compatibile cu gripa, IACRS şi SARI;
  • izolarea bolnavilor la domiciliu, în caz de necesitate – spitalizarea;
  • evitarea contactului bolnavilor cu persoanele cu risc sporit de infectare: femeile gravide, persoanele imuno-compromise, bolnavii cu afecţiuni cardiovasculare, afecţiuni cronice ale aparatului respirator, diabet zaharat, obezitate etc.;
  • folosirea măştilor de protecţie de către personalul medical și la domiciliu care asistă bolnavii (inclusiv cei care recoltează probe);
  • igiena personală, inclusiv igiena mâinilor;
  • spălatul pe mâini cu apă şi săpun sau cu soluţii dezinfectante, după contactul cu bolnavii sau cu obiectele contaminate de aceştia (inclusiv şerveţelele de unică folosinţă) prin tuse sau strănut;
  • acoperirea gurii şi a nasului cu şerveţele de unică folosinţă în timpul tusei şi strănutului;
  • stocarea şerveţelelor şi a măştilor folosite în containere închise (biohazard în cazul personalului medical);
  • evitarea aglomeraţiilor (spectacole, transport în comun, competiţii sportive, congrese, conferinţe) de către persoanele cu risc crescut în timpul episodului epidemic;
Cîteva sfaturi:
  • Spălati-vă cât mai des pe mâini!
Mâinile sunt principalele vinovate de contaminarea cu virusuri sau bacterii. Fără să vă dați seama, destul de des vă atingeți fața cu mâinile, iar virusurile traiesc pe piele chiar și două ore. Spalați-vă mâinile cu săpun cât mai des și insistați mai ales în jurul unghiilor și asupra palmelor, deoarece virușii adoră să se cuibareasca în pliurile pielii. Spălându-vă pe mâini, veți elimina circa 90% din virusuri, iar restul de 10% sunt distruse atunci când vă uscați. De asemenea, de mare folos pentru igiena și curațenia dvs. constă într-un lucru simplu de efectuat. Așadar, ștergeți zilnic cu o soluție dezinfectantă biroul, telefonul și tastatura de la calculator.
  • Evitați transportul în comun și locurile aglomerate!
Chiar dacă este greu de respectat, însa principala regulă pentru a te proteja este să patrați o distanță de 2-3 metri față de o persoană bolnavă. Din această cauză este important să evitați locurile aglomerate. Dacă nu puteți renunța la mijloacele de transport în comun, în timpul unei epidemii de gripă alegeți rutele mai puțin utilizate. De asemenea, dacă știți că o persoană este racită, evitați să ii strângeți mâna sau să o pupați pe obraz – e contagios cam 3-4 zile.
- Aerisiți camera de 2-3 ori pe zi!
Deși aceasta operațiune este necesară, ea nu e și suficientăa. Aerisind camera timp de 10 minute, de 2-3 ori pe zi, diluați aerul contaminat, scăzâand riscul de a vă infecta. De altfel, aerul prea uscat sau prea cald (peste 20 de grade) face căile respiratorii mai sensibile la germeni. Daca nu folosiți un umidificator pentru încapere, puneți pe calorifer un vas cu apă.
- Intariti-vă sistemul imunitar cu echinaceea!
Mai multe cercetari și studii efectuate de specialiști au confirmat efectul antigripal și antiraceala pe care il are echinaceea, o plantă minune. Persoanele care țin o cură regulată cu echinaceea (10 zile pe luna, din decembrie pana în februarie) diminueaza cu 65% riscul de a contracta infecții ORL. În prezent, se găsesc destul de multe produse pe baza de echinaceea. Pentru a-l alege pe cel corect, nu ezitați să vă sfătuiți cu medicul dvs. de familie ori cu farmacistul. Pentru a vă ajuta personal și a vă intări sistemul imunitar, invațați să ignorati stresul. E greu să il eliminați total, însă puteți ameliora situația. Cu cât sunteți mai stresați, cu atât veți deveni mai puțin imuni la virusuri.
- Curațați-vă nasul cu ser fiziologic!
Mucoasa nazală este primul filtru al microbilor, așa că trebuie să indepărtați de nas orice particulă care l-ar putea impiedica să-și indeplinească funcțiile. Folosiți ser fiziologic pentru a vă șterge nasul dimineața și seara. Aceasta este o metodă eficientă în prevenirea infecțiilor.
- Făceti-vă vaccin antigripal!
Dacă sunteți sensibili nu strică să vă faceți vaccinul antigripal. Țineți minte că, dupa vaccinare, organismului ii sunt necesare cam 12 zile pentru a fabrica anticorpi împotriva virusului gripal. În acest sens, fiți precauți și nu uitați să vă faceți vaccinul în luna noiembrie a fiecarui an, înainte de sosirea frigului.
  • Acordați timp pentru odihnă și sport!
Dormiți suficient și faceți mișcare. Un organism obosit este mult mai sensibil pentru că lipsa odihnei presupune somn insuficient, iar tocmai în timpul acestuia se secretă o substanță care iți intarește sistemul imunitar. Și sportul are aproximativ același efect, așa că, la treabă pentru a vă întări organismul.
 
IMSP Centrul de Sănătate Dubăsari

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

Situația epidemiologică prin gripă, infecții acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS) și infecții respiratorii acute severe (SARI), sezonul gripal 2019/2020 - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta