Istoria raionului
Harta
Simbolica
Paşaportul raionului
Cetăţeni de onoare
Patrimoniul cultural şi turistic
Raionul în mass-media
Notă informativă privind riscul apariţiei Pestei Porcine Africane Prin prezenta, Direcţia raională pentru Siguranţa Alimentelor Dubasari, Vă atenţionează asupra riscului de Pestă Porcină Africană notificată oficial la ANSA R. Moldova de către Direcția Supraveghere Sanitar veterinară in raionele Dondiușeni,Soroca,Edineț care poate produce mari pierderi economice crescătorilor de animale. Aducem la cunoştinţă că Pesta porcină africană este o boală infecţioasă, de origine virotică, foarte contagioasă, cu evoluţie obişnuit acută care afectează mistreţii şi porcii domestici indiferent de rasă, vârstă şi sex. Virusul pestei porcine africane, este foarte rezistent la factorii fizici, chimici şi biologici. Rezistă până la trei luni în unităţile de creştere a porcilor sau în terenuri contaminate, 10 săptămâni în cadavre, 18 luni în sânge păstrat la temperatura de +40.0 C, 6 ani în sângele conservat prin congelare, 3-6 luni în carnea sărată şi afumată. Virusul este inactivat în 60 de minute la +56.0 C, în 15 minute la +60.0 C şi în 24 ore prin soda caustică. Virusul se poate transmite prin contactul animalelor bolnave cu cele sănătoase, în mod direct, dar se poate transmite şi indirect prin: hrănirea porcilor cu resturi de la bucătărie, când originea cărnii de porc folosită la gătit nu este cunoscută, vectori biologici (căpuşe din anumite specii care au parazitat anterior porcii bolnavi), vectori infectaţi ca: vehicule, haine, adăposturi în care a evoluat boala, sânge, ţesuturi, secreţii şi excreţii de la animalele bolnave sau moarte, animale care au trecut prin boala şi rămân purtătoare de virus. Clinic se caracterizează prin hipertermie, tulburări cardiovasculare, respiratorii şi nervoase, asemănătoare cu cele întâlnite în pesta porcină clasică, iar anatomopatologic prin leziuni mai grave de diateză hemoragică. Factori care influenţează riscul răspândirii PPA : Strategia Pestei porcine Africane vizeaza Republica Moldova, afectată recent de boala sau cu un risc mai ridicat de introducere a bolii și are rolul de a pereveni răspîndirea bolii și eventual ,eradicarea acestea din teritoriile afectate.
11.Contactul intre porcii fermelor necomerciale și animalele susceptibile la PPA(alti porci și mistreti) cu mistreții vînati sau morți/carne ,subproduse nu se permite. 12.Acesul liber in exploatațiile al personalului propriu, al visitatorilor sau al Inspectorilor oficiali este permis numai cu respectarea regulilor de filtru sanitar veterinar in special in ceea, ce priveste echipamentul de protecție și dezinfecția. 13.Intrarea in exploatația de porci a unor personae/transport neautorizate nu se permite. 14. Sacrificarea porcinelor in condiții de casa pentru consum propriu se efectuează numai sub supravegherea sanitar vterinară cu petrecerea obligatorie a expertizei sanitar veterinare, iar in cazul oricărei suspiciuni de boala,inclusiv PPA vor fi prelevate probe și expediate la IP CRDV pentru cercetari de laborator. Criterii de biosecuritate pentru fermele comerciale: 1.Suplimentar la măsurile de biosecuritate menționate pentru fermele necomerciale se mai dispun urmatoarele criterii: 2.Imprejmuirea integrală a exploatațiilor comerciale. 3.Elaborarea și aprobarea Planului de biosecuritate in fermele comerciale. Intretinerea porcinelor in aer liber este categoric interzisa. Pentru aceasta boală nu exista tratament specific şi nici vaccin eficient, prin urmare, toate animalele suspecte vor fi ucise şi distruse, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat la preţul de piaţa al animalelor. În vederea unei intervenţii rapide şi eficiente a serviciilor veterinare specializate, cetăţenii trebuie să anunţe imediat autorităţile sanitare veterinare, îndeosebi cei care vine în contact cu porcii domestici şi sălbatici, şi recunoaşte următoarele semne de boală: mortalitate ridicată, aproape de 100%, intervenită într-un timp extrem de scurt, stare febrilă cu temperatura corporală foarte ridicată (40,50 – 42,0 C), roşeaţă sau învineţirea pielii, a marginilor urechilor, a vârfului picioarelor, a abdomenului şi pieptului, lipsa poftei de mâncare, apatie şi împleticire în mers, care pot apărea cu 24 - 48 de ore înaintea morţii, vomitări, diaree (uneori cu sânge) şi urdori la ochi. CONTACTE:
|
Lasa un comentariu