Harta site-ului
Ajutor
Măsurile de precauţie pentru a evita răspândirea infecţiei cu Salmonella
Măsurile de precauţie pentru a evita răspândirea infecţiei cu Salmonella

Trebuie să evităm sau să fim atenţi la consumul de  carne, produse din carne insuficient preparată termic, ouă,  produse preparate cu ouă ca maioneza, ingheţata, sosuri,  peşte şi fructe de mare.
Trebuie să nu consumăm alimente preparate cu o zi înainte decît dacă suntem siguri că au fost păstrate la frigider în mod corespunzător (maxim 24 ore).
La fel de importante sunt ţi măsurile de igienă – spălarea alimentelor (fructe, legume) care nu sunt prelucrate termic, spălarea mîinilor, spălarea şi dezinfectarea tacîmurilor, veselei, prin utilizarea numai a apei provenite din surse sigure, necontaminate.
Consumul de apă şi alimente din surse sigure (cel mai bine să se consume apă minerală plată îmbuteliată sau apă fiartă şi răcită). Inclusiv gheaţa poate să transmită infecţii, dacă apa folosită a fost contaminată.
Trebuie să depozităm carnea crudă, fructele de mare separat faţă de alte produse din frigider. Niciodata să nu punem alimentele gătite intr-un vas nespălat în care au fost înainte produse din carne crudă.
 
Reguli la bucatarie impotriva salmonellei
  • PĂSTRAŢI CURĂŢENIA: Spălaţi frecvent mîinile şi suprafeţele.
  • Spălaţi-vă mîinile cu apă caldă şi săpun timp de 20 de secunde înainte şi după manevrarea alimentelor şi după ce folosiţi toaleta, schimbaţi scutecele sau atingeţi animalele.
  • Spălaţi ustensilele, tocatoarele, farfuriile şi blatul de bucătărie cu apă fierbinte şi săpun după prepararea fiecărui aliment şi înainte de a începe prepararea urmatorului.
  • Luaţi în considerare folosirea prosoapelor de hîrtie pentru curăţarea suprafeţelor din bucătărie. Dacă folosiţi prosoape textile, spălaţi-le frecvent cu apă fierbinte.
  • SEPARAŢI ALIMENTELE: Evitaţi contaminarea incrucişată.
  • Separaţi carnea crudă şi fructele de mare de alte alimente în coşul de cumpărături de la supermarket şi în frigider.
  • Dacă este posibil, folosiţi un tocător pentru produsele proaspete şi altul pentru carne şi fructe de mare.
  • Spălaţi întotdeauna tocătoarele, farfuriile, blatul şi ustensilele cu apă caldă şi săpun după ce intră în contact cu carnea crudă sau cu fructele de mare.
  • Nu puneţi niciodată mîncare gătită pe o farfurie pe care aţi ţinut înainte carne crudă sau fructe de mare.
  • Interesant de citit: Puiul nu se spală ...
 
Reguli la gatit impotriva salmonellei
  • GATIȚI IN SIGURANȚA: Gatiți la temperaturi sigure.
  • Folosiți un termometru alimentar curat când masurați temperatura interna a carnii, a mâncarii gatite si a altor alimente pentru a va asigura ca au atins temperatura minima interna de siguranță:
    • Friptura, gratarul si coastele de vita, miel sau vițel la 62 °C.
    • Orice fel de carne de porc la 71 °C.
    • Alimentele pe baza de vita, vițel sau miel la 71 °C.
    • Felurile de mâncare ce contin ouă, la 71 °C.
    • Orice carne de pui trebuie preparata la temperatura interna minima de siguranță de 74 °C.
    • Carnea de pui umpluta nu este recomandata. Gatiți separat umplutura la 74 °C.
    • Resturile la 74 °C.
    • Pestele ar trebui pregatit la 63 °C, temperatura masurata cu un termometru pentru alimente.
    • Sosurile si supele trebuie aduse la temperatura de fierbere atunci când sunt reincalzite.
    • Reincalziți celelalte resturi cu grija la cel puțin 74 °C.
 
Reguli de pastrare a alimentelor impotriva salmonellei
  • CONSERVAȚI LA RECE: Refrigerați prompt.
  • Pastrați alimetele in condiții de siguranță acasa, refrigerându-le prompt si corect. Refrigerați sau congelați alimentele perisabile, mâncarurile gatite si resturile timp de 2 ore (1 ora daca temperatura este de peste 32 °C).
  • In congelator ar trebui sa fie cel mult -17 °C, iar in frigider ar trebui sa fie cel mult + 4 °C.
  • Dezghetați alimentele in frigider in apa rece sau in cuptorul cu microunde.
  • Alimentele nu ar trebui dezghețate la temperatura camerei. Alimentele dezghețate in cuptorul cu microunde sau in apa rece trebuie gatite la temperatura interna minima de siguranță inainte de refrigerare.
  • Marinați alimentele in frigider.
  • Imparțiți cantitațile mari de resturi in recipiente mici pentru a se raci rapid in frigider.
  • Nu aglomerați frigiderul. Aerul rece trebuie sa circule pentru a pastra alimentele in siguranță.
 
       Pentru detalii apelați la specialistii din cadrul Direcției Raionale pentru Siguranța Alimentelor Dubăsari, tel 0248 55 280, 0248 55 450


 
Alexandru SPIRIDONOV,
Șef subdiviziune teritorială DRSA Dubăsari

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

Măsurile de precauţie pentru a evita răspândirea infecţiei cu Salmonella - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta