Harta site-ului
Ajutor
Guvernarea locală deschisă pentru cetățeni activi și informați
Guvernarea locală deschisă pentru cetățeni activi și informați

La data de 27 iunie 2016 în incinta sediului IDIS „Viitorul”  Specialistul în domeniul tehnologii informaționale a participat la seminar cu tematica activității APL în privința domeniului transparenței decizionale. La acest eveniment au participat experți atît  din Republica Moldova cît și din Slovacia. Experții din Slovacia au împărtășit practicile și rezultatele obținute pe acest segment. 
“Transparența este cuvântul cheie care ar trebui să însemne o schimbare fundamentală în Republica Moldova. Noi nu putem ajunge foarte departe atâta timp cât nu știm cine și cum își îndeplinește atribuțiile la nivelul administrației centrale și locale. Iar luând în considerație evenimentele din 2014 – 2015, înțelegem că revenirea la o anumită normalitate în țara noastră se poate întâmpla doar dacă vom pune pe picioare mecanismele de a supraveghea deciziile care se iau în spațiul public”, a declarat Igor Munteanu, directorul executiv IDIS „Viitorul”. 
La rândul său, Peter Tomášek, Diplomat pentru Dezvoltare și Cooperare din cadrul Ambasadei Republicii Slovace la Chișinău a menționat că, „În contextul în care tot mai mulți cetățeni ce vin cu reclamații la adresa primăriilor din țară, proiectul implementat cu suportul Slovaciei va aduce mai multă lumină în activitatea autorităților locale, iar cetățenii vor fi încurajați să fie mai implicați în activitatea APL și să contribuie la dezvoltarea comunității lor”.
Prezent la eveniment, directorul INEKO, Peter Golias a vorbit despre experiența Slovaciei în monitorizarea autorităților publice și despre implementarea acestui concept în țara noastră: "În Slovacia am reușit să creăm o competiție în rândul municipalităților pentru a deveni mai bune deschise pentru cetățeni și mai bune în clasamentul transparenței. Ne dorim acest lucru și pentru Republica Moldova. În acest sens, am elaborat acest index al transparenței autorităților locale din Moldova pentru a le provoca să fie mai deschise și să introduce în acest fel, controlul public al reformei de descentralizare și al utilizării banilor publici". În același context, Michal Piško de la Transparency International din Slovacia a prezentat clasamentul transparenței în 100 cele mai mari orașe slovace, subliniind faptul că cel mai puțin transparent domeniu este patrimoniul public. Aplicând experiența slovacă, 45 cele mai mari localități din Republica Moldova au fost evaluate și clasate în următoarele nouă criterii de transparență: accesul la informație, participarea în procesul decizional, bugetarea locală, organizarea și desfășurarea achizițiilor publice, administrarea proprietății publice, etica profesională și conflictul de interese, resursele umane, serviciile sociale, investițiile, întreprinderile municipale și participarea în societățile comerciale.
Potrivit raportului de monitorizare, 19 din paginile web ale autorităților publice locale nu au rubrici dedicate transparenţei decizionale. Paginile web care includ astfel de rubrici nu sunt completate și nu conțin informațiile cerute de legislație. Iar în anul 2015, 39 de autorități publice locale din cele analizate nu au elaborat, aprobat și adus la cunoștință regulile interne de informare, consultare şi participare în procesul de elaborare şi adoptare a deciziilor. Un aspect pozitiv este bugetarea, unde 25 din autoritățile analizate au publicat pe web bugetul actual al unității administrativ-teritoriale pe anul 2016. În ceea ce privește achizițiile publice, administrațiile locale dau dovadă de o anumită deschidere la etapa de inițiere a procedurilor de achiziții publice, dar nici o localitate din cele 45 nu are pe pagina web arhiva rezultatelor achizițiilor publice din (cel puțin) ultimii doi ani. 
                                                                                                                                                     Zarif GHILMUTDINOV,
                                                                                                                                              specialist principal 

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

Guvernarea locală deschisă pentru cetățeni activi și informați - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta