Harta site-ului
Ajutor
14 martie 1992 încep luptele în platoul Coșnița
14 martie 1992 încep luptele în platoul Coșnița

Ziua de 14 martie pentru locuitorii din platoul Coșnița are o semnificație aparte. În noaptea de 13 spre 14 martie, 1992, se înregistrează primele pierderi omenești, în urma atacurilor pornite în cadrul conflictului armat de la Nistru. Nicolae Sotnicenco, este primul erou, care și-a dat viața pentru independența, suveranitatea și integritatea Republicii Moldova.
La Monumentul eroilor căzuți pentru Integritatea și Suveranitatea Republicii Moldova, Conducerea raionului Dubăsari, Ministrul Afacerilor Interne, Asociația raională a veteranilor de război din 1992, administrația publică locală, consilieri raionali și locali, veterani, cetățeni ai raionului Dubăsari, s-au adunat pentru a aduce omagii în memoria celor, care au rămas să zacă pe câmpul de luptă departe de familie, rude, copii, etc.
Mitingul consacrat aniversării a 27 de ani de la războiul de pe Nistru a fost deschis de către dl Alexei GAFELI, primarul comunei Coșnița. ,,Avem 27 de ani de când îndurăm această adâncă durere a conflictului de pe Nistru din 1992. Noi, locuitorii din platoul Coșnița, l-am resimțit pe propria piele. E foarte greu de exprimat durerea prin care au trecut cei ce și-au pierdut rudele, frații, soții, tații și este o datorie sfântă a noastră să le păstrăm memoria”, a declarat dl primar de Coșnița.
Dl Grigore POLICINSCHI, Președintele raionului Dubăsari, de asemenea și-a exprimat recunoștința față de acei cetățeni ai raionului, care cu pregătire sau fără s-au ridicat și au mers să lupte pentru a-și demonstra datoria de cetățean, de apărare a patriei. ,,Aceste prime zile ale primăverii pentru țara noastră Republica Moldova și în special pentru r-nul Dubăsari au fost, sunt și vor fi zile de doliu. Acele pierderi omenești din platoul Coșnița, Cocieri, au fost puse pe altarul independenței R. M. pentru ca noi să trăim mai bine. Astăzi noi toți trebuie să păstrăm memoria pentru cetățenii, care au decedat în acel tragic război”, a conchis Președintele raionului Dubăsari. Totodată, conducerea raionului Dubăsari a subliniat că munca depusă de administrațiile publice locale și centrale va duce la reintegrarea pașnică a țării, iar pentru acest fapt important vor fi găsite acele elemente politice de compromis necesare.
Dl Alexandru JIZDAN, Ministrul Afacerilor Interne a salutat prezența tuturor și a adus cuvinte de mulțumire în adresa administrațiilor publice locale pentru organizarea măsurilor date. ,,Statutul nostru, omenia, ne obligă să le păstrăm memoria veșnică, eroilor, care au căzut în acele evenimente. În 1992, Republica Moldova, prin acel război, a primit o lecție a păcii, de aceea noi ne adunăm în aceste zile de a transmite generațiilor tinere, tuturor celor care nu au văzut acel calvar, că R.M. totuși își dorește pace”, a relatat dl Jizdan.
Acțiunile de comemorare au sfârșit cu depunere de flori la monumentul eroilor căzuți pentru Integritatea și Suveranitatea Republicii Moldova, cât și la mormintele camarazilor de luptă.
Marina LUPAȘCO,
Redactor-șef

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  www.consiliudubasari@gmail.com

14 martie 1992 încep luptele în platoul Coșnița - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta